Окръжен съд – Търговище остави без уважение  молбата за изменение на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по частно наказателно дело, образувано по искане от защитника на привлечения в качеството му на обвиняемо лице 44- годишния З. А. от с. Обител.

Той е причинил пътно-транспортно произшествие, в резултат на което е настъпила смъртта на 16-годишно момче и  телесни повреди за спътника на извършителя, като деецът е напуснал местопроизшествието веднага след инцидента. Спътникът е починал няколко дни по-късно в лечебното заведение, където е бил настанен след произшествието.

Припомняме, че случаят е регистриран на 13 август 2022 г. около 00,30 часа по пътя София – Варна след разклона за с. Божурка. Обвиняемият е намерен от служители на ОД на МВР недалеч от мястото и задържан за срок от 72 часа с оглед довеждането му в съда за разглеждане искането на прокуратурата за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мярката е наложена на 16 август т.г.

За да се произнесе по молбата, съдът взе предвид, че не са настъпили нови обстоятелства, от които да се приеме, че опасността да се укрие и/или опасността да извърши престъпление са отпаднали.

Поведението на обвиняемия, включващо разкаяние и съдействие за разкриване на обективната истина, не са достатъчни да оборят възможността същият да се укрие или извърши престъпление.

Предходната съдимост на З. А. по три постановени присъди в три различни съдилища с последно изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“ през 2017 г. води до извода за реална, а не хипотетична опасност от извършване на престъпление. Липсват и доказателства за промяна в здравословното му състояние.

Определението на Окръжен съд – Търговище подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативен съд – Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име