Окръжен съд – Търговище призна за виновни подсъдимите Т. П. (31 годишна) и А. Г. (30 годишен) за това, че в периода 05.04.2018г. – 31.01.2020г. в гр. Търговище, за да получат като бенефициери средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, предоставени от Европейския съюз на Българската държава, представили пред ОД на ДФ „Земеделие“ – гр.Търговище неверни сведения.

За това Т. П. получила 1327,80 лв. общо за кампания 2018 г. и 2019 г., а А. Г. – 3 315,93 лв. също за двете кампании. За извършеното съдът им наложи наказание две години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване отложи с три години (условно осъждане).

Третият подсъдим Д. П. (25 годишен) е действал чрез посредственото извършителство на Т. П., четвъртия подсъдим, когото е упълномощил. За споменатите две кампании той се е облагодетелствал неправомерно със сумата от 3405,04 лв. За стореното съдът му наложи наказание 2 години и 6 месеца „лишаване от свобода“, чието изтърпяване отложи с три години.

Съдът призна 43-годишния Т. П. за виновен за това, че като управител на две юридически лица е получил по същата схема над 46 хил. лв. За това му е наложено наказание от три години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено за четири години.

И четиримата са действали в условията на продължавано престъпление по чл. 26, ал. 1 от НК.

Освен че подсъдимите трябва да възстановят получените неправомерно средства от ДФ „Земеделие“, на тях са присъдени и разноските, както по съдебното, така и по досъдебното производство.

Присъдата  подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име