Ясни са отличените изпълнители от Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово. През почивните дни Бялото градче посрещна над 290 певци, които със своя талант и песнопение превърнаха Попово в център на духовността, каза за БТА Петър Кирилов – директор на Фестивала и председател на сдружение за фолклор „Цветница“ – организатор на форума.

Със свои изпълнения пред журито и публиката се изявиха 14 формации – хористи от цялата страна и от Румъния. Духовното събитие с международно участие се провежда с благословението на Св. Синод на Българската православна църква. Под патронажа е на Русенската Света Митрополия и се организира от община Попово и сдружение за фолклор „Цветница“, със съдействието на храм „Успение Богородично“ в Попово.

Целта му е широко представяне на църковните песнопения, припомни Кирилов. „Смятам, че изпълнихме задачата си – петте хорови концерта в различни населени места събраха многобройна публика. Изпълнителите изявяват желание за участие и следващата година, което е знак, че сме си свършили организационната работа на ниво“, допълни Петър Кирилов.

Големият победител, който получава специалната награда и на храм „Успение Богородично“ е хорът на Българската академия на науките в София с диригент Мария Вълчанова. В категорията до 18 години на първо място е хорът „Св. Георги Победоносец“ от Русе с диригент Мина Влайкова. Детският хор „Св. Серафим Софийски“ от София с ръководител Анелия Кочева е класиран на второ място, трето – не се присъжда.

В категорията над 18 години първо място не е присъдено. На второ и трето журито подрежда съответно: смесения хор „Славянско единство“ от Горна Оряховица с ръководител Донка Копринкова и смесения хор „д-р Венета Вичева“ от Шумен с диригент Христо Атанасов.

Специалната награда на сдружение „Цветница“ е за хоровата формация „Лира“ от Нови пазар с ръководител Милка Данаилова. Специалната награда на кмета на община Попово Людмил Веселинов е за академичния хор „Сексагинта Приста“ от Русе с ръководител Пламен Георгиев. Поощрителната награда е за международните участници – хор „Власчанка“.

Хоровите концерти бяха в кварталите „Сеячи“ и „Невски“, както и в селата Медовина, Светлен и Паламарца, а гала-концертът – в храм „Успение Богородично“ в Попово.

БТА

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име