Асен Даскалов

Асен Даскалов е български революционер, войвода на Вътрешната македонска революционна организация.

Асен Петров Даскалов е роден на 19 февруари 1899 година в Радомир. Завършва основно образование в Радомир, после в 1919 година Педагогическото училище в Кюстендил, като по това време е привърженик на анархизма.

През 1920 година става студент по право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Заедно с Иван Михайлов, колегата си юрист Кирил Дрангов, поета Любомир Весов и Илия Кушев Даскалов е сред основателите на студентското дружество „Вардар“.

През пролетта на 1921 година Асен Даскалов напуска университета и се отдава изцяло на революционна дейност. Става четник в четата на Димитър Джузданов, а по-късно и в четата на малешевския войвода Борис Тиков.

Даскалов показва способности на добър стрелец и получава индивидуални задачи – хвърля бомба срещу колата на земеделския министър Райко Даскалов край Парламента и граната в правителствената ложа в Народния театър, където на представление са Стамболийски и част от министрите му.

И при двата атентата няма жертви, като остават съмнения, че Асен Даскалов умишлено не изпълнява смъртните присъди. След атентатите Асен Даскалов е изпратен с чета в Македония, където той известно време е войвода.

Асен Даскалов взема дейно участие в акцията на ВМРО в Горна Джумая на 12 септември 1924 година, когато са наказани виновниците за убийството на Тодор Александров.

Даскалов е убит на 10 август 1925 година на гара Батановци по заповед на Иван Михайлов. За неговите качества Михайлов в своите спомени пише следното:

„ Даскалов бе майстор стрелец. А бе готов да се хвърли в най-рисковани предприятия. Склонен бе към авантюри. За моментни, бързи акции той бе истински тигър.“

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име