генерал Георги Иванов

На 10 март 1858 година в Ямбол е роден генерал-майор Георги Иванов – български опълченец и офицер.
През 1873 г. постъпва в Одеското военно училище. Прекъсва обучението си и участва като доброволец в Сръбско-турската война (1876). Участва в боевете при Гредетин, Брестовичка баня, Княжевац и др. През 1877 г. завършва Одеското военно училище. На 15 септември 1877 г. е произведен в офицерско звание подпоручик. Зачислен в 59- и Люблински Пехотен полк на Руската армия. През Руско-турската освободителна война назначен в Българското опълчение. Командир на III-а рота от VII-а Опълченска дружина. Участва в боевете на север от Стара планина.

Завършва Военноинженерната академия в Санкт Петербург, Русия. Служи в учебната рота на пионерната дружина, II- а Сапьорна рота, началник на инженерния отдел на Министерството на войната. Участва в избора и укрепванито на Сливнишката позиция през Сръбско-българската война. През 1884 г. основава първото българско занаятчийско училище, самият той произхожда от занаятчийско семейство.
Началник на инженерните войски (1889-1891). По време на Балканската война е заместник инспектор на инженерните войски. Преподавател по фортификация във Военното училище.
Генерал-майор от 1909 г. Излиза в запаса през 1913 г.

Умира на 1 май 1932 г. в София.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име