Иваница Данчев, български революционер, ботев четник

Иваница Данчев Панчев е български национал-революционер, участник в четата на Христо Ботев. Иваница Данчев е роден е през 1850 г. в град Свищов. От 1869 г. е емигрант във Влашко и се отдава на революционна дейност. При подготовката на Старозагорското въстание (1875) от БРЦК заедно със Стоян Заимов и Георги Бенковски са натоварени със задачата да подпалят Цариград. През есента на 1875 г. участва в работата на Гюргевския революционен комитет.

Иваница Данчев е сред 10-те жители на Свищов присъединили се към Ботевата чета. Допринася много по набавянето на оръжие, боеприпаси и облекло за четниците. След поражението на четата, заедно с Кирил Ботев се отправят към Лом, където са заловени. Осъден на смърт и присъда е заменена с доживотен затвор. Заточен в крепостта Сен Жан д’Арк. Освободен е след подписването на Санстефанския договор.

След Освобождението е съдия в Тутракан, Шумен и Варна. Публикува спомени за участието си в националноосвободителното движение под заглавие „Любопитен поглед за народното ни движение. Събития от 1874 до 1878 г.“. Издадени са в Свищов.

Умира през 1912 г. в град Варна

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име