капитан Чудомир Топлодолски -Чудото

Чудомир Топлодолски е роден на 12 май 1912г. в Кюстендил. Израства, закърмен с патриотични идеали. Неговият баща се завръща от Балканската война 1912-1913 г., окичен с орден “За храброст” и кортик, надписан с думите “За царя и Отечеството”. И съвсем естественно след завършване на средното си образование Чудомир Топлодолски постъпва във Военното училище в София. Завършва го и получава звание пилот- подпоручик.

През 1937 г. е изпратен от командването на Въздушните войски в Германия, за да усвои летенето с « Месершмит- 109 Е» и за да се усъвършенства като летец-изтребител в най-модерната за времето в Европа Изтребителна школа във Вернойхен, край Берлин . След обучението се завръща в България със самочувствието на отлично подготвен летец. През 1939г. Топлодолски е назначен за заместник-началник на Изтребителната школа за висш пилотаж, която е разположена на летище Карлово и е подчинена на командира на 6-ти въздушен изтребителен полк.

« Месершмит- 109 Е»

Тук Чудомир Топлодолски, или както му казват приятелите Чудото, се оженва за местната девойка Зина. Любен Овчаров описва оригиналното обяснение в любов на младия авиатор към избраницата на сърцето му в книгата си „Въздушните асове на България“. Докато Топлодолски лети с девойката над връх Юмрукчал /Ботев/ я пита дали го обича. Не получил веднага желания отговор той извършва лупинг и разтрепераната от страх девойка казва : «Да , обичам те , но те моля карай напред!»

През август 1940 г. Топлодолски кумува в Карлово на сватбата на Мина и неговия приятел, поручик Стоян Стоянов – бъдеш герой на Въздушната Ескадра .

Подпоручиците Чудомир Топлодолски, Рачо Станимиров и техен съвипускник, 1934 г.

През февруари-март 1943 г. пристигат на летище Карлово първите 16 броя немски изтребители „Месершмит-БФ 109 Густав-2” и с тях се формира елитния 3-ти изтребителен орляк на 6-ти въздушен полк. Капитан Чудомир Топлодолски е назначен за негов командир. 6-ти изтребителен полк получава задача да отбранява въздушното пространство над военните фабрики в Сопот и Казанлък, стратегическия Шипченски проход и района на фабриките в Габрово и Търново. Южната разграничителна линия за летците от полка е река Марица, която нямат право да преминават, тъй като на юг от нея действат пилотите на Луфтвафе.

Вторият от ляво – капитан Чудомир Топлодолски

В хода на Втората световна война, 6-ти изтребителен полк получава нови бойни задачи, свързани най-вече с въздушната отбрана на столицата от нападенията на англо-американската авиация за далечно действие.

На 1 август 1943 г. е нанесен първият масиран въздушен удар от съюзническата авиация по петролните рафинерии край румънския град Плоещ, от които немците добиват бензин за своите танкове и автомобили. Ударът е осъществен от пилотите на 8-ма въздушна армия, базирана в Англия и 9-та американска въздушна армия, базирана на летищния възел Бенгази в Либия.

Б-24 “Либърейтър”

В удара участват 5 бомбардировъчни групи с общо 179 тежки бомбардировача, без изтребително прикритие. Операцията е извършена под кодовото наименование “Приливна вълна. При завръщането си от удара на Плоещ, съюзническите самолети прелитат над България и изсипват останалия си бомбен товар над населените места .

Зенитната артилерия в Казанлък, Горна Оряховица и Пловдив ги обстрелва без видими поражения. В 15.00 ч. тези съюзнически бомбардировачи са посрещнати от български изтребители, които успяват да свалят общо 4 противникови самолета Б-24 “Либърейтър” при което 22 съюзнически пилоти загиват под останките на самолетите, а 10 души от екипажите са пленени от български войници при приземяването им с парашути и са откарани в лагера за пленени англо-американски пилоти край Шумен.

След тази дата зачестяват застрашително полетите и бомбардировките на съюзническата авиация над България. Това налага за прикритие на българската столица на 12 и 23 август да бъде привлечен допълнително 3-и орляк от 6-и въздушен изтребителен полк, с командир капитан Чудомир Топлодолски. Трите му ята се попълват с нови германски изтребители “ Месершмит- Ме-109” и се пребазират от летище Карлово на летище Божурище

“ Месершмит- Ме-109”

По време на въздушната война с Англия и САЩ 1943-1944 капитан Топлодолски многократно води своя 3/6 орляк в неравни и жестоки боеве с противниковите въздушни армади и се покрива със слава. Той има в актива си четири въздушни победи, равняващи се на 8 точки по системата ВНВВ . Свалил е два бомбардировача, два изтребителя “Лайтнинг” и е повредил два вражески самолета – изтребител и «летяща крепост». Сметката си открива с онзи знаменит бой на 24 ноември 1943 година, когато заедно с фелдфебел Христо Цанков свалят по един Б-24 „Либърейтър“. Освен това Топлодолски поврежда още един вражески бомбардировач .За своите героични подвизи във въздушната война с Англия и САЩ е награден с два ордена « За храброст»,

През 1944 г. при бомбардировките на съюзническата авиация над петролните рафинерии край Плоещ, германски полковник от командния пункт му заповядва да изпрати изтребители от летище Карлово за тяхната охрана. Капитан Чудомир Топлодолски категорично отказва да вдигне самолетите във въздуха с мотива, че немецът не му е началник, за да му нарежда, каквото и да е. Немецът побеснява и реве истерично в телефонна- та слушалка: “Заповядвам Ви!” Капитан Топлодолски запазва самооблада- ние на духа и спокойно му отговаря : “Аз служа на Българската авиация, а не на Германия!” Да кажеш такива дръзки думи на един висш германски офицер по време на войната, когато неизпълнението на заповед се третира, като дезертьорство и се наказва от военния съд със смърт- е равнозначно на лудост!

Тези, обаче които познават добре Чудото – не се изненадват, защото той има невероятно развито чувство за достойнство и чест. Разяреният германски полковник не оставя случката без последствия и незабавно докладва в командването на Въздушните войски за неподчинението на българския капитан. Разразява военно-дипломатически скандал, който е причина Чудомир Топлодолски да бъде понижен от старшото командване в длъжност и да му се забрани да лети, под предлог че нервната му система е лабилна .Такава е съдбата на непокорно чистите и смелите – или загиват в полет или за низвергнати за вечни времена!

Войната срещу нацистка Германия завършва с победа на 9 май 1945г. След войната, през 1946 г. капитан Топлодолски е арестуван от новата власт и обвинен по делото “Неутрален офицер”. След това му лепват още едно обвинение – по делото за бягството на двама царски летци в чужбина. Оправдан е и в двата съдебни процеса, но изтърпява жестоки мъчения в милиционерската килия. В килията му го бият зверски, заливат го със студена вода, за да го свестят, когато припада и пак продължават с побоите. Накрая уморен, един от биячите му казва: “Няма повече да те бием. Ти надмина по издръжливост и нас !” Но побоите продължават ….

През 1948 г. Топлодолски е уволнен от армията. Учи право, но отказват да му дадат работа. Героят-летец, носител на два ордена “За храброст”, проявил безпримерна храброст в небето над България е принуден да завърши вечерен техникум и да ръководи бетонджийска бригада, с която строи националния стадион “Васил Левски”. Работи в Медодобивния комбинат в Пирдоп и строи театъра в Стара Загора.

Умира на 3 май 1987 г. без да получи приживе признание за делото си в защита на родното небе.

д-р Петър Ненков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име