Николай Бошнаков

Николай Бошнаков е роден на 3 април 1911 г. в Плевен. Завършва Военно училище и служи в пехотата.

Кандидатства и завършва Аеропланното училище в Казанлък за подготовка на авиатори и се дипломира като навигатор и летец. По-късно, изявил се като добър военен летец-изтребител е назначен през 1941 год. за командир на 2/6 изтребителен орляк.

Орлякът лети с чехословашки изтребители Авиа Б 534 „Доган“ и се превъоръжава с по-модерния Девоатин 520. През 1943 год. орляк 2/6 се премества на летище „Враждебна“, където директно трябва да осъществява отбраната на София.

Капитан Бошнаков като командир и военен пилот изтребител участва в 7 въздушни сражения. Регистрирани са негови 4 въздушни победи. Във сражение е свален самолета му и тежко ранен се спасява с парашут.

След 09.09.1944 г. продължава военната си служба като през 1945 г. е назначен в щаба на Въздушни войски. Произведен е в чин майор през 1946 г.

На 25 май 1946 г. двама доскорошни негови подчинени поручиците Владимир Александров и Найден Стоянов избягват с два самолета Як-9 на Въздушни войски в Италия.

Майор Бошнаков е обвинен в съучастие за бягството и е арестуван. В РО-2 и в гарнизонния затвор прекарва 11 месеца. Подлаган е на мъчения и на симулиран „разстрел“, за да признае съучастието и вината си.

На съдебния процес се доказва че е невинен и напълно е оправдан и освободен на 03.05.1947 г. от съда. Въпреки това е освободен от армията.

Към този трагичен епизод в житейския му път се намесва и една журналистическа грешка, която без да бъде проверена и опровергана се тиражира и украсява в пресата. Във вестник „Отечествен фронт“ от 04.07.1948 г. се съобщава за отвличането на пътническия самолет на Дирекция Въздушни съобщения, летящ по линията София-Бургас на 30.06.1948 г. и за застрелването на пилотите му от летеца полк. Михалакиев.

В списъка на похитителите вместо Николай Кирилов Бушанов – търговец, в пресата се публикува Никола Карлов Бошнаков, някой добавя „уволнен офицер от ВВС“ и в онези години на репресии, никой не е в състояние да забележи явното различие в имената и да промени очевидната грешка.

Той е обявен за „народен враг“ за убиец и пират. Психически натоварен и страхувайки се за живота си след преживяното 11 месеца в РО-2, изселването му в Плевен и последващото вестникарско обвинение, майор Бошнаков взема решение да напусне България.

През нощта на 15 срещу 16 август 1948 г. при опит да премине нелегално границата е ранен тежко в стомаха и умира от кръвозагуба. Гробното му място е неизвестно. Значително по-късно посмъртно е повишен в чин полковник.

Женен е и от брака си има две дъщери – Юлия и Марина. Съпругата му Катя дълги години е водила безрезултатна борба за изчистване на името на доблестния офицер от авиацията. Нейната съдба и тази на дъщерите ѝ е белязана с обвинението отправено към Н. Бошнаков – семейство на народен враг, убиец, въздушен пират.

1 коментар

  1. С някои корекции. Вероятно става дума за 4 точки (по тогавашната наша система за отбелязване на успехи във въздушните сражения), а не за победи, т. е. свалени самолети. И освен това случаят на границата е предумишлено убийство защото е воден от агент-провокатор към предварително устроена засада.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име