…“Аз съм се учил да превземам, а не да предавам крепости!“..
Така отвръща защитникът на Видинската крепост през Сръбско-българската война капитан Атанас Узунов на предложението на командира на Тимошката армия генерал Милойко Лешанин да предаде фортовете и града без бой, защото, според сръбския генерал, изходът на битката е предопределен.

Българският офицер, майор Атанас Узунов, е герой от Сръбско-българската война от 1885 година и участник в национално-освободителните борби, опълченец в Руско-турската война 1877-78 година.

Майор Атанас Узунов

Узунов е роден през 1857 година в Русчук. Той   участва в Старозагорското въстание, организирано от БРЦК. Въстаник е  в Червеноводската чета. След неуспеха на въстанието емигрира в Румъния.

Узунов участва като доброволец в Сръбско-турската война през 1876 година  през 1876 г., сражавайки се при гр. Зайчар и гр. Корито. Същата година постъпва на служба в 60-и Заморски Пехотен полк на Руската армия. След войната завършва Юнкерското Пехотно училище в Одеса.

При обявяване на Руско-турската война  1877-78 година Атанас Узунов  се записва в Българското опълчение.  Той е опълченец в III-а рота на II-а Опълченска дружина. Участва в боя при Стара  Загора, сражава се на вр. Шипка, Шейновската битка  и в Котленския балкан. Награден с Войнишки кръст „Свети Георги“ IV ст. и е повишен в офицерско звание прапоршчик през 1878 година.

След Освобождението  Атанас Узунов служи в Източнорумелийската милиция. Постъпва във II-а Кюстендилска Пехотна дружина, а след това в XXII-а Пазарджишка Пехотна дружина и I-а Софийска Сапьорна рота.  Той е първият офицер в Българската войска , който завършва Военно-инженерната академия в Санкт-Петербург.

По време на Сръбско-българската война от 1885  година  Атанас Узунов  е началник на Северния отряд  и комендант на Видинската крепост.  Проявява се като ерудиран военен инженер при укрепяването и отбраната на крепостта.

Тук се проявява българското военно изкуство в защита на крепост, което по-нататък получава развитие при завземане на силно укрепени градове като Одрин и Тутракан.

В битката за Видин българите проявяват умение да воюват срещу превъзхождащ ги противник. Обсаден във Видин, Узунов е призован от сръбския генерал Лешанин,   герой от Сръбско-турската война, да предаде крепостта.

Узунов отговаря, че е учил как се превземат крепости, а не как се предават и продължава отбраната. Отблъсва натиска на Тимошката армия на 14-17 ноември 1885 г.  я принуждава да се оттегли.

Като началник на 3-та пехотна бригада и комендант на Русе през февруари 1887 г. Атанас Узунов вдига неуспешен метеж срещу Регентството. Заради бунта е осъден на смърт и разстрелян на 22 февруари на платото Левенттабия недалеч от града.

Обявен е за почетен гражданин на Видин през 1886 г. На негово име са наречени село Майор Узуново, много улици в България, както и Спортното училище в Русе.

Паметника на А.Узунов в с. Атанас Узуново

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име