Честванията започнаха с изложба „Освобождението на Осман пазар – 15 януари 1878 г.“ в Заседателната зала на Общината. На нея бяха представени предмети от времето на освобождението на града, които са част от фонда на Исторически музей – Омуртаг. Централно място сред експонатите бе отделено на Златното евангелие, което е било подарено на църквата в града през 1878 г. Директорът на музея Мирослав Тошев, припомни историческите събития от преди 142 г.

След изложбата, в църковния храм „Св. Димитър” бе отслужена панихида за упокой душите на загиналите за освобождението.

В празничния ден, кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов получи награда „Кмет на народа 2019“. Тя е за широката обществена подкрепа, която избирателите са му дали на изминалите Местни избори, на база на качествената работа и солидарното отношение към проблемите в малките населени места и тяхното своевременно решаване. Призът бе връчен на градоначалника от екипа на предаването „БГ Маршрути“ с водеща рубрика „Мисия кмет“ на Национална телевизия „България 24“. Ешрефов прие наградата с благодарност и посочи, че „получената от съгражданите му подкрепа е признателност за работата на целия му екип и в същото време е и отговорност и мотивация.“

Празникът приключи с церемония по поднасяне венци и цветя на паметната плоча в градския парк, където преди години са погребани руските воини, починали в лазарет край град Омуртаг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име