генерал Коста Николов

Коста Николов е роден на 23 юни 1873 г. в село Вирче, Царевоселско, Вардарска Македония. След Освобождението семейството му се премества в Горна Джумая (дн. Благоевград), но тъй като съгласно Берлинския договор тя остава в пределите на Османската империя, се преселват в Дупница. Там Коста Николов завършва гимназия, а след това учи в Духовната семинария в Самоков. През 1894 г. се записва във Военното училище в София, което завършва в 1897 г.

Между 1901 и 1904 г. учи в Генералщабната академия в Санкт Петербург, Русия. След завръщането си Коста Николов 9 години е офицер от генералния щаб. В щаба на армията се занимава с изучаването на Османската империя. Създава няколко секретни съчинения, като за тази цел през 1906 година е изпратен тайно в Османската империя, за изучаване на Пиринския операционен театър, в това число и долините на реките Струма и Места с център Сяр.

След Балканските войни е назначен за професор във Военната академия в София. През Първата световна война (1915-1918) е началник на железопътното отделение при Щаба на действащата армия. Участва във военните действия като командващ на 5-ти македонски полк, по-късно се създава Дирекцията за стопански грижи и обществена предпазливост и полковник Николов е назначен за неин началник-щаб.

След пробива при Добро поле София е обявена за „крепост в обсадно положение“ и на 28 септември 1918 г. полковник Николов, който по това време е председател на Главната реквизиционна комисия, е назначен за началник щаб на крепостта. Взема участие и в потушаването на т.нар. Владайското въстание. Автор на книгата посветена на метежа „Клетвопрестъпниците”. На 9 август 1919 г. излиза в запас.

От 1923 до 1931 г. е народен представител. Член е на Централното управление на Съюза на запасните офицери. Председател на Изпълнителния комитет на Македонските братства и член на Малешевското македонско братство. През 1937 г. е произведен в генерал-майор.

След поемането на властта от комунистите генерал-майор Коста Николов е отведен „за справка“ на 29 септември 1944 г. и изчезва безследно..

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име