6 декември – денят, в който българската православна църква почита паметта на свети Николай Чудотворец, храмът в село Паламарца, носещ името на светеца, тържествено отбеляза 150-ата годишнина от основаването си. Честването бе организирано от Кметство село Паламарца и църковното настоятелство при храм „Свети Николай“. В този ден много вярващи жители и гости, сред които общински съветници и кметове на населени места от общината, влязоха в светата обител и запалиха свещ за здраве.
По повод храмовия празник на църквата в Паламарца бе отслужена света литургия от ставрофорен иконом Валентин Лазаров и свещенослужителя в селото Стефан Христов.
Кметът на населеното място Георги Георгиев поздрави миряните и благодари на всички дарители на храма. Той използва тържествения момент и награди с почетни знаци и благодарствени грамоти онези спомоществователи на църквата, оказали не само финансова, но и морална подкрепа на настоятелството през годините, за да просъществува светата обител и до днес.
По време на честването на 150-ата годишнина на храм „Свети Николай“ жители и гости на с. Паламарца имаха възможността да се докоснат до църковните песнопения на Камерния хор от гр. Шумен.
Свещенослужителите от Поповска духовна околия отслужиха водосвет за здраве и благоденствие и осветиха приготвения рибен курбан, който бе раздаден на всички присъстващи на храмовия празник.

 

Местен вестник

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име