Общо 19 души ще се борят за 5-те кметски стола в общините на Търговищка област, съобщава сайта dnews.bg Най-оспорвана се очертава битката в Попово. Тук в надпреварата се впускат шестима кандидати. За осми мандат ще се бори Людмил Веселинов, зад когото застават и БСП, и АБВ в региона. Бившият кмет на Антоново и настоящ народен представител от ДПС Танер Али също ще стане част от кметската надпревара. Любомир Гущанов е кандидатът на ГЕРБ, РЗС са издигнали Бойко Атанасов, а коалиция „Алтернативата на гражданите” е регистрирала Веселин Несторов за кандидат-кмет. Партия „Воля“ пък е гласувала доверие на Валентина Михова. В Попово 14 партии са регистрирали листи с кандидати за общински съветници.

Основните кандидати за кметския пост в Търговище са издигнати от трите водещи партии в града, а и в страната. ГЕРБ отново гласуват доверие на Дарин Димитров, който управлява Общината в последните 4 години. Неговият заместник Рая Матева пък е кандидатурата на местната коалиция „БСП за България” (БСП и АБВ). А дългогодишният лидер на ДПС Хамди Илиязов, който бе отличен и като „Почетен гражданин на Търговище” преди година, също ще участва в очертаващата се надпревара. Навярно най-неочаквана е кандидатурата на бившия областен управител на Търговище Светлин Бонев. По време на ръководната си длъжност Бонев бе представител на управляващата партия ГЕРБ, днес обаче се явява като кандидат на коалиция „Ние, Гражданите”. Общо 13 партии са регистрираните листи с кандидати за общински съветници, издигната е и една независима кандидатура за място в следващия общински съвет.

В Омуртаг за втори кметски мандат се кандидатира издигнатият от ДПС Ешреф Ешрефов. „БСП за България” издигна кандидатурата на Павлинка Тасева, а ГЕРБ определи Алберт Бутрев като своя избор за общински кмет. Четвъртата кметска кандидатура е на Мехмед Сеид, издигнат от Народна партия свобода и достойнство. За членове на Общинския съвет в Омуртаг свои листи са регистрирали 10 партии.

Интересна е ситуацията в община Опака. Досегашният дългогодишен кмет Лютфи Реянов бе предварително съобщен и като кандидатът на ДПС за следващите четири кметски години. Впоследствие обаче неговото име бе изтеглено от регистрите, а официално кандидат-кметът на ДПС за Опака е Мехидин Кадиров. Иван Неделчев ще се бори за симпатиите на местните жители като представител на „БСП за България”, а Сабри Ахмедов е кандидатът на ГЕРБ. Общо 6 са партиите с кандидатски листи за местния общински съвет.

В Антоново Хайредин Мехмедов, който и сега управлява администрацията в общинския център, се впуска в предизборната кампания за кмет, издигнат от ДПС. Стоян Владимиров е кандидатът на ГЕРБ, а инициативен комитет издига Румен Рафаилов. Пет партии са регистрирали листи с кандидати за общински съветници.

В 10 от селата на община Търговище изборът за кмет на кметство е предварително предрешен, тъй като има регистриран само по един кандидат. Девет от тези кандидати са на ДПС, а един е независим. Положението е същото в осем от селата на община Омуртаг, както и в две села на община Опака. В общините Попово и Антоново няма села с по един кандидат за кмет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име