През 2024 г. в капиталовата програма на Община Търговище са  заложени средства за обновяването на сгради, улици, общински пътища,  квартални пространства и други. Това обясниха на пресконференция днес кметът д-р Дарин Димитров, зам.-кметът инж. Митко Панайотов и директорът на Дирекция „Устройство на територията и инфраструктура“ инж. Светлана Деянова.

Капиталовата програма възлиза на над 17 млн. лв., разясни кметът д-р Димитров. При изготвянето й през следващите няколко години администрацията ще се съобразява с предстоящ проект на местното ВиК дружество за воден цикъл в града. „Очаква се той да стартира в следващите 2 години. Затова ще ограничим уличните ремонти до приключването на този воден цикъл. Разходите ще се насочват за обновяване на общински пътища извън града, сгради и пространства извън зоните, в които ВиК ще работи“, каза кметът.

Общината очаква и средства по линия на националната инвестиционна програма за капиталови разходи на общините. По нея ще бъдат ремонтирани Земеделската банка, спортна зала „Иван Ангелов“, зоната на общинските пазари. Ще се финансира довършването на втората клетка на депото за отпадъци край Пайдушко, както и изграждането на довеждащ водопровод до село Овчарово. Общата сума за проектите е 17 млн. лв., като те ще се отпускат поетапно в следващите 3 години.

Общо 7 млн. лв. са заложени за ремонтите на I СУ „Св. Седмочисленици“ и III ОУ „П. Р. Славейков“ по Плана за възстановяване и устойчивост. Договорите за финансиране са сключени. Проведени са поръчките за инженеринг и се разглеждат техническите предложения по подадените оферти. Очаква се сключването на договори за финансиране на ремонтите и на II СУ „Проф. Никола Маринов“ и ДГ № 2 „Осми март“, които също са одобрени по Плана за възстановяване и устойчивост.

Предвидени са и 740 хил. лв. за проектиране на ремонти на улици, квартални  пространства, велоалея на ул. „Цар Освободител“ и други. Заделени са 765 хил. лв. за ремонти на улици в града и близо 2 млн. лв. за ремонти на улици в селата.

„В мандат 2015-2019 г. обновените улици в селата са 17. В предходния 2019-2023 г. успяхме да реновираме 45 броя. Ще се постараем и в този мандат в селата да обновим поне толкова, колкото в предишния, а защо не и повече“, каза д-р Димитров.

Инж. Деянова посочи, че на територията на града през тази година ще се ремонтират улиците: „Бузлуджа“, „Патриарх Евтимий“, „Тодор Каблешков“, „Радецки“, в участъка й от ул. „Елена“ до ул. „Скопие“, както и обслужващи улици пред бл. 50, бл. 55, както и подхода до бл. 54 в кв. „Запад“ 2.

Ще се изгражда и улица, която ще е продължение на ул. „Средна гора“, в рамките на втория етап на проекта за благоустрояване в района, разясни зам.-кметът инж. Митко Панайотов. Ще се реализира и вторият етап на благоустрояването в района на ул. „Скопие“. Между блоковете на ул. „Скопие“ № 19 и бул. „Митр. Андрей“ № 85 ще има нови паркинги, алеи, зелени площи, нова канализация и осветление. 480 000 лв. са предвидени за целта.

До края на годината трябва да завърши строежът на втората клетка на депото за битови отпадъци край Пайдушко. Тялото на клетката е готово, като остават довършителни дейности, като изграждането на обслужващ път и ремонт на стопански постройки. Целият проект е за над 10 млн. лв.

Тротоари ще бъдат реновирани извън капиталовата програма. Те ще се възлагат като текущи ремонти на общинските предприятия. Предвижда се обновяване на тротоари на улиците „Скопие“ (от ул. „Мадара“ до бул. „Митр. Андрей“), около новата сграда на ДГ № 5, ул. „Трапезица“ (от ул. „Преслав“ до ул. „Паисий“), „Граф Игнатиев“ (от ул. „Кап. Данаджиев“ до ул. „Шейново“) и ул. „Богомил“ (от страната на I СУ „Св. Седмочисленици“).

Капиталовата програма е публикувана като приложения към бюджета за 2024 г. в сайта на Община Търговище:

https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/administration/activities/budget-and-financial-reports/Budget/Budget2024

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име