генерал Константин Соларов

Константин Соларов е роден на 19 февруари 1881 г. в Търново. През 1897 г. завършва търновската гимназия, а през 1901 Военното училище в София, като е произведен в чин подпоручик.

През януари 1904 г. е произведен в чин поручик, а на 15 октомври 1908 г. в чин ротмистър. През 1910 г. завършва военната академия в Торино, Италия. Като подпоручик служи в Лейбгвардейския ескадрон.

В края на 1920 г. е възстановена Военноисторическата комисия и за неин председател е назначен полковник Соларов. През 1927 г. генерал-лейтенант Константин Соларов е назначен за командващ на 3-та армия, а през 1931 г. – на 1-ва армия.

Получава Орден за храброст 3-та степен.

По време на Атентата в църквата „Света Неделя“ е тежко ранен на 16 април 1925 г.

По инициатива на Константин Соларов се изграждат паметни плочи на 6-ти пехотен Софийски полк с имената на загиналите във войните.

На 16 май 1934 г. е произведен в чин генерал от пехотата, като на същия ден си подава оставката и излиза в запаса

Отдава се на писателска дейност и става член на Съюза на учените и писателите.

Психологически основи на войната

Издава трудове по общо възпитание и психологически основи на войната. Негова съпруга е Злата Милетич, дъщеря на един от най-видните интелектуалци и езиковеди от първата половина на миналия век – Любомир Милетич. Братът на ген. Соларов – Стефан също е на офицерска служба в армията, като достига до чин полковник.

Четвърт век след пенсионирането, на 78-годишна възраст, генералът от пехотата Константин Соларов умира на 16 август 1959 г. в София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име