Бавно и тихо се влачат дните в кафенето. Или, както са го казали китайците: Дните се влачат годините летят. Така летят, че даже имаш чувството че сме застанали на едно място, а времето си минава покрай нас, без да му пука че е наше. Защото, както и друг път съм казвал, че времето е пари, а като видиш при кого са парите и ти става ясно чие е времето. Но времето сега е преходно, в смисъл, че днес е топло-утре студено. Също като правителството. Днес едно- утре друго. Това ням как да не се отрази и на атмосферата в кафенето. Мирно, тихо и…изведнъж гръмнат. Само Корнелия Нинова е последователна, защото тя постоянно трещи. Или, както казва Пешо Мастиката: Ей, за тая ако съм женен, децата ми до сега да са сираци. Ама не споменава по каква линия, майчина или бащина.

Защото и там работата се обърка. Това бе и първата тема, която взриви атмосферата в кафенето, а именно френското предложение за: Родител 1 и Родител 2. Аз в началото го приех като някакъв опит за нелепа шега на някой от чешитите в кафенето, ама щом и във вестника са го писали. „Франция заменя „майка” и „баща” с „родител 1“ и „родител 2“ в документите“. По-традиция моите хора се хванаха отново за най – шантавия казус в целия тоя тюрлю-гювеч. Спорът се върза около това, как би трябвало да казва детето на баща си ако е от втория брак на майка му, Родител 3 или, дявол знае какво. Защото според бай Ставри, той познавал една която се била женила 5 пъти и имало реална предпоставка децата да объркват бройката. Бай Станчо, като стар финансист, веднага обясни, че в подобен случай би трябвало да се направи картотека. Даскала Минков пък съвсем основателно бе загрижен за отражението на тия изменения в българската литература, което няма как да не даде отражение и в учебния процес:

-Кажете моля ви се, как един учител ще обясни на учениците, следната строфа от стихотворението на Иван Вазов „Майка ми“ Хайде заглавието е ясно „Родител 1“ и от там нататък?

Ти ме роди, но ти ми даде
и светлото, що в теб блещеше,
ти и човека в мен създаде –
ти два пъти ми майка беше!

Експертите в кафенето веднага запретнаха ръкави. Те са такива- философи, а както знаем философията е наука, която може да даде обяснение и на най-идиотската постъпка. След дълго бърсане и триене, приносът им в осъвременяването на българската литература бе на лица:

Ти ме роди, но ти ми даде
и светлото, що в теб блещеше,
ти и човека в мен създаде –
ти два пъти  едно ми беше!

Пак по тази причина прословутата българска молба: Ти баща, ти майка също би трябвало да претърпи някои изменения, защото тука има една промяна на френската номенклатура. В смисъл, че би се получило нещо от рода на : „Моля ти се, ти 2 ти 1“ или за по-кратко: “Ти 21“. Точка на спора, както винаги, сложи Пешо Мастиката:“ Да им го туря на родител 1 аз на тях. От къде на къде ще ме слагат № 2.Кой командва в тая къща, а!“ Последното го каза доста тихо, щото знаеш ли кой може да го чуе.

Днес във вестника прочетох нещо много интересно: Инкасо автомобил се сблъска с автомобил на доктор от ТЕЛК. След това осем часа не могли да се разберат кои пари на кого са!  В началото помислих че е виц, ама то пък се оказа че е виц, ама не чак до там. То в наши дни вече не се знае, кога истината се превръща във виц и кога вица във истина. „1,4 млн. лева с парола: Много поздрави от Р.“ гласи водещото заглавие на всекидневника. Нещо като „Сезам отвори се“. Изданието обяснява, че двама братя сирийци с български паспорти изпращали здрави мъже и жени с тази парола при лекари в ТЕЛК във Варна. Срещу 1500 и 2000 лева тези пациенти получавали експертно решение за инвалидност над 50%, без да отговарят на изискванията. В две банкови касети на името на един от двамата сирийци са открити 1,4 млн. лева и 270 хил. лева. Предполага се, че парите са от подкупи. Заедно със сирийците са арестувани и други 4-ма лекари. Над 200 здрави хора станали лъжеинвалиди за 4 месеца, допълва вестника. Моите хора в първия момент останаха шокирани от тая новина. Като мислещи хора, понякога, в първия момент на тях не им стана ясно, как може да плащаш за да те изкарат болен, когато всички нормални хора плащат за здраве. Оказа се, че комбинацията пари и здраве има и втора страна. В смисъл, че освен медицински лица от тая работа могат да се облажат и други хора. Тя нацията ни е без това една крета, ама сега го и документираха. Според експертите в кафенето, опашките пред ТЕЛК ще изчезнат на есен, когато кьораво и сакато ще тръгне да се кандидатира за общински съветници. Стига да не ги заплашат, както това е станало във Видинско.

„Кметове на малки населени места от ГЕРБ са били заплашвани, за да не се включат в среща, на която присъства Корнелия Нинова“  пише във  вестника. За това е съобщила самата тя във Фейсбук.  На това няма как да не му се вярва, макар че е малко притеснително това да се общува с пресата посредством Фейсбук. Но, редиците трябва да се стягат преди изборите, така че това няма кой знае какво значение. Лидерът на БСП е била поканена на разговор във Видин от Сдружението на кметове на малки общини. Уговорено е било срещата да се проведе в залата на общината. Участие са заявили кметове от цялата страна от различни партии. Не знам, колко е голяма залата на Общината във Видин, че да събере кметовете от цялата страна, ама в последния момент им я били отказали. Защо са я отказали и след като са я отказали защо са били заплашвани и как са разбрали че са били заплашени само кметовете на ГЕРБ, след като срещата не се е състояла и няма как да се разбере кои са дошли и кои не. Оказва се че това политиката било сложна работа. За това и няма да го коментирам, защото съм само един прост кафеджия, както съм го казвал и друг път, и съм далеко от голямата политика. Като кафеджия мога само да кажа, че ако някои се държи така в кафенето ще яде шамари. И най-после една добра новина. „Нова ТВ за първи път българска“, пише в заглавие на първата си страница вестника . Всекидневникът обяснява, че лидерът на КРИБ и собственик на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев купува Нова тв и преговорите с шведската компания „Модърн таймс груп“, собственик на българската „Нова Броудкастинг груп“, са на ден-два от финала. Домусчиев придобива 100% от целия бизнес, вероятно за 185 млн. евро. Имало бол пари момчето, платило. Според бай Мильо, сега ще стане една- майко мило. Телевизията ще се напълни с бразилци, португалци, испанци и какви ли не още. Нали видяхме какво стана в „Лудогорец“ „Българи над 55 вдигат икономиката“, съобщава вестника. Изданието обяснява, че икономическият растеж в България в последните години се крепи все повече на работниците над 55 години, докато делът на заетите до 34 години трайно спада. Това показвал  анализа на икономист основан върху данни на НСИ. Границата постепенно ще расте до 65 г, твърдят пък анализаторите от кафенето, защото те на НСИ не вярват. Според експертите на кафенето както е тръгнало в близките 10 г. ще останат само 65 годишни. Как точно ще вдигнат икономиката не ми стана ясно, ама пък на тях да не би да им е ясно. Важното е да имаш позиция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име