Мичман първи ранг Георги Петров Купов е роден във Варна на 18/30 октомври 1884 година. Родът му е един от клоновете на рода Паница. Братовчед на майка му е съратник на Левски, а друг е участник в Ботевата чета. На 14 години Купов постъпва в Морския кадетски корпус в Санкт Петербург. След завръщането си в България служи в Портовата рота на Черноморския флот. По- късно е възпитател и преподавател в морското училище. Преди Балканската война завършва Минния офицерски клас в Кронщад.

Участник във войните за национално обединение. В първата Балканска война е най-младият командир на кораб.

Балканската война, която е започнала на 5 октомври 1912г. е в разгара си.

На 7 ноември същата година, в щаба на българските ВМС се получава съобщение, че от Кюстенджа към Истанбул ще отплава конвой. Командването решава той да бъде атакуван. Под командването на капитан втори ранг Димитър Добрев за броени часове за морски поход и бой се подготвят миноносците „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и “ Дръзки“. По изрична заповед на командването „Дръзки“ плава последен в килватерния строй. Явно искри са припламвали между двамата доблестни офицери мичман Купов, временно изпълняващ длъжността командир на „Дръзки“ и капитан Добрев, командвал отряда. Купов е смятан за най- неопитен и затова е последен.

Два дни преди атаката Купов подава рапорт да бъде назначен за титулярен командир, но Добрев- героят от Цушима го отхвърля.

След полунощ в ранните часове на 8/21 ноември, на 30 мили югоизточно от Варна от флагманския миноносец „Летящи“ подават сигнал, че виждат противник- крайцера „Хамидие“.

Първи атакува „Летящи“, но торпедото му не улучва крайцера. Безуспешна е атаката и на „Смели“. Торпедото на „Строги“ се разминава на метри с крайцера.

Мичман Купов взима безразсъдно, но печелившо решение. На пълен ход пресича курса на турския кораб. Тръгва на контракурс и от дистанция 50- 100 метра торпедистът мичман Минков изстрелва торпедото. Попадението е в носа на крайцера. Убити и ранени са повече от 30 турски моряци и офицери.

Българската победа е факт!

В периода 1919 -33 на два пъти е преподавател в Морско училище, като преподава астрономия и сферична тригонометрия. Изявява се и като публицист. По-късно става един от дейците за изграждане на Българското речно корабоплаване.

След 9 септември 1944 година офицерът е задържан от новата власт, но не е осъден. Той доживява мигът в който командвания от него миноносец е превърнат в музей през 1957 година.

Георги Купов умира през 1959 г. Посмъртно със заповед на министъра на народната отбрана от 26 януари 1959 г. е повишен в чин капитан І ранг. Днес неговото име носи улица във Варна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име