На 18 сигнала за пожари, в близост до горски територии, са се отзовали през първите два месеца на годината служители на стопанствата към СИДП. Всички обаждания към телефон 112 са за областите Търговище и Шумен. За същият период на 2021 г. са регистрирани 6 пожара на територията на предприятието, а за 2020г. са 24.

Ако лицата, които палят стърнища и сухи треви бъдат установени, то глобата за тях е 500 лева, а имуществената санкция е до 1000 лева, припомня Айсел Анурова от СИДП. Чл. 270 от Закона за горите предвижда двоен размер на санкциите за юридически лица. Ако деянието се определя като престъпление, то тогава наказанието за опожаряване на държавни горски територии се наказва с до 8 години лишаване от свобода, а запалванията в защитени територии с до 10 години затвор. /по НК/

Предстои от 1 до 10 март да бъдат приети противопожарните планове на 18-те стопанства в системата на предприятието, а от 23 до 25 март от ГДПБЗН ще организират обучения за всички служители на терен, които целогодишно участват в гасенето на пожари в областите Шумен, Търговище, Варна и Добрич.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име