Александър Морфов

Александър Василев Морфов е български композитор, поет, публицист, офицер, един от пионерите на българската хорова музика и баща на българската войнишка хорова песен.

Роден е на 13 януари 1880 г. в Стара Загора.

Завършва униатската българска католическа гимназия в Одрин, където учи флейта. Завършва и Военното училище в София и постъпва там като възпитател. Участва в Балканските войни и в Първата световна война. През 1919 г. е произведен в чин подполковник, с Царска заповед през 1922 г. преминава в запаса.

Александър Морфоф е изобретател на нов вид флейта, която се произвежда от италианската фирма „Рампони“ и на нов инструмент „Орфеин“ с тембър на виола и виолончело. Той е изключително творческа личност с разностранни интереси – поет, публицист, музикален общественик, художник, скулптор, дърводелец, резбар, фотограф.

Участва в създаването на Съюза на народните хорове в България.

„Изгрей зора на свободата“- Марш на македонските революционери

Автор е на повече от 40 военни марша – „Напред, ний ще победим“, „Прощален марш“, „Срещен марш“, „Нащрек, Българийо“, „Изгрей, зора на свободата“ и др.

Също така пише песни за мъжки и за смесен хор – „Овчар македонец“, „Дамян танец води“, „Расли тикви“, „Разбойници“, „Баба Минков‘ца”, „Сеймени“, „Златоустова литургия“ и др.

Пише и текстовете на голяма част от своите творби, както и на либретото на операта на Маестро Георги Атанасов „Запустялата воденица“.

Умира на 19 април 1934 г. в София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име