Проектът EDWARD /European day without a road death/ се осъществява в страната ни за четвърта поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция“ – TISPOL. Инициативата, която е подкрепена от Европейската комисия, ще се осъществи на 26 септември в рамките на Европейската седмица на мобилността/16-22 септември/, като целта е в този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Тази година в България операцията ще се проведе под мотото „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“ Идеята е в дните преди нея всички участници в движението да помислят, дори само за няколко минути, за рисковете, с които се сблъскват; за рисковете, на които могат да изложат останалите участници в движението; и за това как самите те могат да допринесат за намаляване на рисковете по пътя.

В този ден пътните полицаи ще засилят контролната си дейност в максимална степен. На 26 септември в област Търговище, както и в цялата страна, ще има засилено полицейско присъствие по главни пътища, основни пътни артерии, водещи към по-големи населени места, както и в самите населени места. Такова присъствие се предвижда и в малките населени места на областта ни.
Всички налични технически средства и автоматизираните технически средства за контрол на скоростта ще се използват при пълна натовареност. Ще се прилага нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата- пешеходци, пътници, водачи.

На 26 септември 2019 г. служебните автомобили на областната дирекция на МВР-Търговище с отличителни знаци и сигнални лампи ще се движат с включен светлинен сигнал.

На сайта на Пътна полиция е активна и специална секция, посветена на инициативата: https://www.mvr.bg/opp/edward. Предвидена е възможност и всеки може да се включи в проекта със своя инициатива и обещание. Всеки, който желае, може да се регистрира като партньор на посочената интернет страница, да даде обещание, че ще се движи безопасно, да организира свое събитие – част от Дните за безопасност на движението, и да го публикува на интерактивната карта на сайта, както и да разпространява „Нулата” – изобразен с ръце символ за нула загинали при катастрофи на пътя. Идеята е чрез наличните ресурси на държавни, местни органи, неправителствени организации и граждани, да се постигне общата цел  – на  26 септември да няма загинали при пътно-транспортни произшествия. За целта от сектор „Пътна полиция“ в дирекцията апелират към всички участници в движението да бъдат максимално отговорни към себе си и към останалите, а всички граждани – за съпричастност към каузата за НУЛА ЖЕРТВИ на пътя този ден –  така, че да бъде реализирана за пореден път успешно тази превантивна инициативата в областта ни.

И малко статистика от предишните три издания в България на вече традиционната акция „EDWARD”–само един загинал на този ден(на 21.09.2017 г.), общо 44 ПТП в страната с 56 ранени в тях. В сравнение с Европейския ден без пътни инциденти през 2017 г., на  този ден през 2018 г. в страната ни е регистрирано намаление по всички показатели на пътния травматизъм – пътни инциденти, брой на загиналите и на ранените в тях Нека с общи усилия допринесем положителната тенденция да продължи!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име