Общинският съвет в Търговище и Община Търговище отличиха учениците, получили стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби. Това се случи на тържествена церемония в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи. На церемонията бяха връчени грамоти на всички 52 деца, отличени от Комисията по стипендиите към Общинския съвет, за постижения в областите „Образование, наука и техника”, „Спорт”, „Изкуство и култура”.

Временно изпълняващият длъжността кмет на община Търговище Валентин Велчев връчи грамота на Мария Георгиева, спечелила стипендията „Търговищко дарование“. Спечелената от нея стипендия е в размер на три минимални заплати, за постижения в областта „Образование, наука и техника“. Мария има класирания от 1 до 3 място на национални състезания по английски език и информационни технологии. Има завоювани първи места на общинските кръгове на олимпиадите по биология и химия.

Председателят на Общинския съвет и оглавяващ Комисията по стипендиите инж. Хатидже Алиева отличи тримата ученици, получили годишна стипендия в размер на две минимални заплати. Това са: Александра Александрова – ученичка в 11 „а“ клас в І Средно училище “Свети Седмочисленици“, чиито постижения са в област „Образование, наука и техника”, дигитални компетентности;                                                                                                                                                 Емине Сиракова – ученичка в 11 „а“ клас във ІІ Средно училище „Проф. Никола Маринов“, отличена в област „Изкуство и култура”, музика – народно пеене; Калоян Атанасов – ученик в 10 „а“ клас в І Средно училище “Свети Седмочисленици“, в област „Спорт”, спортно ориентиране.

Отличени бяха и учениците с месечни стипендии за период от три месеца в размер на 1/5 от минималната работна заплата. Те се присъждат на 5 деца в област „Образование, наука и техника”; на 23 ученици в област „Изкуство и култура” и на 20 деца в област „Спорт“.

В програмата ще участваха: изпълнители и танцьори от Музикалната школа и Детската фолклорна школа към Център за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс Търговище; театралната и вокалната студия и балет „Галакси“ към читалище „Напредък-1864“ Търговище; Балетна формация „Търговище, Модерен балет „Вега“ и Детски танцов ансамбъл „Шарено герданче“ към Центъра за младежки дейности и инициативи и трио мини „Ню войсис“.

Водещи на церемонията бяха учениците от II СУ „Проф. Никола Маринов“ Десимира Пламенова и Момчил Димитров.

Общо 20 000 лв. са заложени в бюджета на Община Търговище за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби през 2019 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име