53 пожара са регистрирани на територията на СИДП през  2023 година, като са засегнати 2585 декара с гори. Само един от пожарите е върхов, като при него са изгорели 9 декара гора в ДГС-Добрич. От огъня са пострадали 183 декара иглолистна гора, 2354 декара широколистна и 48 декара треви и мъртва горска постилка. През миналата година най-много са пожарите в ДГС-Варна – 21 и ДГС-Генерал Тошево – 8.

Четири от пожарите са умишлени, 40 са поради човешка небрежност, а при останалите извършителите не са установени. Най-честите запалвания в горски територии са заради изхвърлени цигари от преминаващи автомобили и палене на стърнища и сухи треви през лятото и в началото на есента. През този период са регистрирани и най-много на брой пожари в СИДП: 7 през юли, 18 през август, 9 през септември и 10 през октомври.

През 2022 година на територията на СИДП са регистрирани 70 пожара, като се отчита намаляването им през годините. Най-много са били през 2012г – 129.

В гасенето на огъня през миналата година са участвали 266 горски, 332 пожарникари и 62 доброволци.  Ръководството на СИДП благодари на всички огнеборци, които първи се включват в потушаването на огъня и опазването на зеленото богатство на България, както и на служителите на стопанствата, които дават денонощни дежурства, за да пресекат нерегламентираните дейности в горите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име