поручик Иван Узунов и поручик Владимир Балан

По време на Първата световна война самолетите навлизат масово във въоръжените сили на воюващите държави. На 8 юли 1917 българското командване получава информация, че в небето край Петрич летят шест вражески самолети. Там са изпратени два български самолети, пилотирани поручик Иван Узунов и поручик Владимир Балан, които да посрещнат във въздуха враговете.

Пилотираните от тях самолети Roland D.II влизат в схватка с вражеските. В завързалата се схватка картечният огън на Владимир Балан поразява единият вражески самолет, водач на ескадрилата. Неговият пилот капитан О`Дуайър е принуден да кацне аварийно край Петрич, където попада в плен.

Офицери от 1-во аеропланно отделение с пленения
капитан О’Дуайър (в средата), 1917г.

Поручик Иван Узунов продължил да лети и загива след тренировъчен полет над летище Божурище през 1924 г. На негово име е наречен конструиран в България самолет У-1.

поручик Владимир Балан

Победителят в тази Владимир Балан е син на големият български учен професор Александър Теодоров-Балан, автор на над 800 научни заглавия. Негови братя са преподавателят по медицина Милко Балан и Станислав Балан, дипломат и личен секретар на цар Борис III.

След края на войната Владимир Балан се отдава на авиацията. Завършва като авиационен инженер в Германия, където остава да работи няколко години. След връщането си в България той става директор на самолетния завод в Казанлък, в който до 1945 година България произвежда самолети.

В края на септември 1944 година Владимир Балан е изведен от дома си от група комунисти, предвождани от масовия убиец Лев Главинчев и изчезва за винаги. Така завършва живота на първия български въздушен ас, а след това и самолетостроител.

Автор: адв. Станислав Станев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име