Панайот Великов Дворянов е български офицер (полковник), командир на Сандровската и Русенската доброволчески чети през Сръбско-българска война (1885) и на 2-ро отделение от 5-и нескорострелен полк през Балканската война (1912 – 1913).

поручик Панайот Дворянов

Роден е на 6 август 1856 г. в Русе. Първоначално образование получава в родния си град, след което завършва гимназия в Букурещ. През 1880 г. завършва Военното училище в София във втория випуск и е произведен в чин подпоручик.

На 17 октомври 1884 г. преминава в запаса до 11 октомври 1885 г., когато е отново мобилизиран. На 26 октомври с приказ на военния министър поручик Дворянов е изпратен на служба във Видинската крепостна артилерия.

По време на Сръбско-българската война (1885). В подкрепа на малобройния белоградчишки гарнизон командващият войските в Северозападна България капитан Атанас Узунов изпраща три чети плевенски, варненски и русенски доброволци начело с поручик Панайот Дворянов.

Дворянов получава и няколкостотин опълченци от Кутловица, но повечето от тях се разбягват още при първата престрелка със сърбите на 4 ноември при село Калугер. В защита на Белоградчик остава гарнизонът от една рота запасняци, две доброволчески чети (русенската е пратена да пази пътя през Чупрене) и известен брой опълченци – общо малко над 700 души без полева артилерия и с ограничени запаси от муниции.

Поручик Стефан Чолаков

На 5 ноември Сандровската чета на поручик Дворянов успява да се промъкне в Белоградчик, като заедно с отряда на поручик Стефан Чолаков разбива сръбските части, предимно с удар на нож. До тази развръзка се стига, след като малка част от българите нападат от засада сръбската колона.

Преследвани повече от 2 км., сърбите дават близо 50 убити и стотина пленници. На следващия ден (7 ноември) Дворянов прогонва – този път без бой – и втората сръбска колона, наближила Белоградчик от юг през прохода Свети Никола и село Пролазница.

Предложен е за награждаване с орден „За заслуга“ на военна лента от началника на Северния отряд капитан Атанас Узунов. На 15 ноември взема участие в боевете при Гайтанци, където частите командвани от него разбиват противниковата артилерия.

След войната служи в артилерийски части. През 1895 година е произведен в чин полковник.

През Балканската война (1912 – 1913) полковник Дворянов командва 2-ро отделение от 5-и нескорострелен полк.

Полковник Панайот Дворянов умира на 17 февруари 1937 г. в София.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име