Многообещаващ млад артист – ученик на знаменития Леонард Капон, е приет в трупата на кукления театър в Търговище. Само преди дни Атанас Димитров дебютира в най-новия спектакъл на театъра – „Бременските музиканти“.

Атанас се качва на сцената в родния Пловдив едва 13-годишен. Играе „Малкият принц“ и това участие определя избора му в живота. Приемат го с отличие в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, където учи актьорско майсторство за куклен театър в класа на Соня Ботева. Дипломира се с ролята на Кай от „Тайната на Снежната царица“ по Андерсен. В момента е студент, последен курс, в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски“, специалност Актьорско майсторство за драматичен театър, в класа на доц. Леонард Капон.

Атанас_и_учителя Капон

„След гимназията не съм кандидатствал в НАТФИЗ. Аз вече имах най-добрия учител на сантиметри от мен, в родния ми град. През онази есен, когато видях името си в списъка с приетите студенти в класа на Лео Капон, бях истински щастлив! За мен Лео бе най-добрият избор. Той ме научи на това, че театърът не бива да е буквален, че трябва да ти се случва тук и сега, а не да играеш по спомен от режисьорски бележки. Горд съм с избора си и не съжалявам дори за минута.“ – припомня си Атанас.

Първата му професионална среща с кукления театър е през лятото на 2019.

„Една сутрин телефонът ми звънна и разбрах, че търсят момче за кратки образователни филмчета. На следващия ден вече репетирах „Приключенията на Фил и Поли“, на режисьора Веселин Бойдев.“ – разказва Атанас и допълва, че това е това е първият му и единствен засега опит с кукли. „Беше ми много трудно, защото явайката е тежка кукла, играехме на сцената на Античния театър, а температурата беше 36 градуса. Но професионализмът на колегите ми бе изключителен, за което им благодаря от сърце!“.

Атанас Димитров кандидатства по обявата на Куклен театър Търговище и сбъдва мечтата си да е професионален актьор. Първото му участие е в „Бременските музиканти“, където има две роли – на Кучето и на разбойника Гюнтер. „Официалната премиера и мой дебют беше на 18 февруари. Бях официално представен пред публиката. На 5-ти ред седяха моят учител –Лео Капон, колегите ми от университета и моята най-голяма опора в живота –моите родители.“ – споделя актьорът.  

Атанас е приет радушно от трупата и очакванията му са за много позитивни моменти. Това, което го прави истински щастлив е че ще играе пред детска публика.

„Колегите ми са страхотни и изключително много им благодаря, че ме предразположиха по този мега готин начин. Изключително забавни, грижовни и всеотдайни хора! Но нищо не може да се сравни с детската публика, особено за човек като мен, който обича децата и смеха им. Очаквам много позитивни моменти, турнета, яки репетиции и много детски смях. Това е по-голяма награда от аплодисментите.“ – обобщава актьорът.

През юни, на пловдивска сцена, предстои дипломното му представление, в което ще изиграе ролята на Драгалевски от „Двубой“ по Иван Вазов. Планира да следва и театрална режисура.

Търговищката публика може да го гледа на 15 и 17 март в „Бременските музиканти“, а в началото на март започва репетиции по новото заглавие – „Български приказки“ на режисьора Русан Стаменов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име