Православната църква празнува на 25 март Благовещение в чест на благата вест за раждането на Спасителя. Благовещение се чества и като християнски ден на майката. Празникът се почита от много жени, защото Света Богородица е тяхна закрилница.  Прекланяйки се пред майката на Спасителя на човечеството, ние мислено свеждаме глави и пред нашите майки.  Те заслужават нашата обич и блага дума.

На този светъл празник се възпоменава едно от най-радостните събития в историята на изкуплението на човечеството от греха, от злото. Празникът е утвърден от Православната църква през VIIвек. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. За него разказва Евангелието от Лука. Изпълнена с недоумение, поради свръхразумната тайна, явена й от Божия служител, тя със смирение и послушание отвърнала с думите: „Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думите ти„.

От този миг насетне неизказана радост изпълвала чистото сърце на назаретската девица. А когато нейният Син Богочовекът Иисус Христос страдал и умрял на Голготския кръст, тя, както никой друг на тая земя, изживяла ужаса на човешката неправда, за да стане оттогава и завинаги най-усърдната наша застъпница пред престола на Всевишния – на Бога.

Поверия за Благовещение

За българите днешният празник е известен още като Благовец. Те свързват този ден с идването на прелетните птици и окончателното пролетно пробуждане. Поверието гласи, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. В народните традиции Благовещение се счита за „половин Великден“.

Каквото правиш на Благовещение, това ще правиш през цялата година. Затова на Благовец се яде, празнува, броят се пари. На Благовец трябва да си облечете новите дрехи и в джобовете да имате пари. На Благовещение не се работи нищо. Ако някъде има заровено съкровище, на Благовещение вечерта над него се издига син пламък. На Благовец на трапезата трябва да има задължително и риба.

На този ден змиите не хапят и отровите губят силата си. Ако на Благовец убиете змия, то отрежете главата й. След това тази глава става магическа. С нея се правят магии за любов и се лекуват много болести.

Благовец традиции

Благовец в България се свързва с идването на пролетта и затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Празникът се пада винаги по време на Великия пост, но православната църква позволява на този ден на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник — риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Характерно за Благовец също е лучникът, на места пък месят хляб или кравай с форма на змия.

Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани, затова най-често тогава се дупчат ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си и палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Поверията гласят още, че на Благовещение кукувицата се чува за първи път и това е знак, че пролетта е настъпила. Затова празникът в някои райони на България се нарича още Кукувден.

След Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.

Каква се прави на Благовещение?

Вярва се, че, ако на 25 март Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават. На този ден се става рано, за да е богата годината.

На Благовец пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед. Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. “Събуждат се и излизат от дупките” змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила.

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

На този ден хората преди изгрев слънце палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат суха говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора. Тези действия са съпроводени с изричането на специална словесна формула: „Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец“ или „. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото.

25 март – Ден на майката

25 март се чества като Ден на майката и майчинството. В българските църкви на този ден по традиция звучат песнопения в прослава на пресветата Дева Мария. С възхвала, благодарност и поклон към Божията майка, се отправят молитви за спасение, за избавление от „всякакви съвети на лукавия“, за здраве и благоденствие, мир и любов между човеците.

На 25 март Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Блага.

 

rnews.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име