На 22 и 23 октомври за първи път в Търговище се проведе събитието CodeWeek, организирано от сформираната тази година организация Дигитално общество Търговище. С това се положи началото на изграждане на местна дигитална общност. Лектори на събитието бяха шест ИТ специалисти, които са родени и израснали в града. В рамките на два дни участниците имаха възможност да чуят за професионалния път на обучителите и да се включат в практически работилници. Те направиха своите първи стъпки в програмирането, изкуствения интелект, роботиката и онлайн маркетинга. Любезни домакини на CodeWeek бяха Читалище Напредък и ПГ по икономическа информатика “Джон Атанасов”. Основният партньор, ПГИИ “Джон Атанасов”, предостави базата на училището за целите на събитието. Имаше над 50 регистрирани за участие, сред които ученици, студенти и възрастни.

 

Ето списък с лекторите и различните обучителни модули:

  • Трифон Трифонов, завършил ПГИИ “Джон Атанасов” и СУ “Св. Климент Охридски”, в момента е програмист на свободна практика и има над 20 години опит в сферата. Той показа как се работи с Автоматичен генератор на код и участниците успяха да направят онлайн магазин, използвайки JHipster.
  • Калоян Спиридонов, завършил ПТГ “Цар Симеон Велики” и СУ “Св. Климент Охридски”, в момента работи като програмист в SAP. Калоян водеше модул по изкуствен интелект, където учеха компютъра да разпознава снимки, ръкописни числа и много други.
  • Радослав Илиев, завършил Национална професионална гимназия в Правец и ТУ София в момента работи като фърмуеър програмист в една от водещите компании в сектора в света.

Теодор Вълчев, завършил ПГИИ “Джон Атанасов”,  SAP GeekyCamp и СУ “Св. Климент Охридски”. В момента работи като програмист в Flatex Degiro.

Тео и Радо водеха модул по роботика и успяха да направят количка, управлявана по WiFi през телефон, а всеки курсист си сглоби собственоръчно своя платка с диодче.

  • Алпер Ахмедов, завършил Езиковата гимназия в Търговище и ТУ-София. В момента работи като SAP EWM Developer в Qinlox AD. Заедно с участниците направиха морски шах в модула по Въведение в програмирането с Java.
  • Смилен Смиленов, учил в Първо СУ “Св. Седмочисленици”, основател и изпълнителен директор в маркетинг агенция IMPROVE. Той разказа за основните направления в онлайн маркетинга и сподели накратко интересни статистики и информация за всяко от тях.

 

Участници и лектори в CodeWeek изявиха желание инициативата да се превърне в ежегодна традиция за града. В момента тече 8-месечен курс по програмиране, чиято цел е да подготви обучаемите за започване на кариера в софтуерната индустрия. След големия интерес към събитието, организаторите от Дигитално общество Търговище обявиха записване за следващо издание на безплатни курсове по програмиране, повече информация на сайта https://digitaltargovishte.org.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име