Извънредна пресконференция за взетите мерки против разпространението на коронавируса в страната в Търговище дадоха кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, директорът на областната дирекция на МВР ст. комисар Николай Ненков, началникът на РУ-Търговище Иван Александров. „

д-р Дарин Димитров

Това че даваме тази пресконференция не е продиктувано от някакви новини свързани с разпространението на коронавируса. За момента в в Общината  нямаме регистрирани носители на вируса нито пък тежко болни. Искаме да  информираме гражданите за някои мерки които взе правителството и Общината в частност, както и за съвместната дейност на общината с полицията“ заяви при откриването на пресконференцията кмета на областния град. До момента 179 души са поставени под домашна карантина, като на 22 от тях карантинния срок вече е изтекъл, така че реалната бройка на карантинираните е 157. ?Искам да помоля всички граждани и жители на област Търговище: Спазвайте указанията, спазвайте изискванията. Няма нужда от паника, към момента се справяме блестящо, но от всички нас се изисква- дисциплина и пак дисциплина.

Митко Стайков

Нека сами да си помогнем за да бъдем добре“ , заяви областният управител Митко Стайков. След това той той запозна присъстващите с изпълнението на препоръките в заповедта на министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Комисар Ненков съобщи за изградените пет КПП-та край Търговище и даде разяснения за причините, при които хората могат да пътуват „ В момента са изградени пет контролно-пропусквателни пункта, информира комисар Ненков, това са пунктовете На път I-4/София-Варна/ – в местността „Първи долап”, на изхода от кв. „Въбел” на гр. Търговище – в посока гр. Попово, на  пътя Търговище-Разград – след разклона за „Тракия Глас”, преди разклона за с. Давидово в посока гр. Шумен – преди разклона за с. Васил Левски и в посока гр. В. Преслав – в квартал „ Калково” на гр. Търговище.

ст. комисар Николай Ненков

Предвид на това, че заповедта бе издадена в петък и влезе в сила рано сутринта на вчерашния ден, то мерките които предлагаме са малко по-гъвкави, тъй като повечето от хората не бяха запознати с изискванията на министерската заповед. От понеделник , обаче, започваме стриктно да изпълняваме министерските разпореждания, а те са три: пътуване до работното място, пътуване свързано с неотложно здравно състояние и прибиране у дома. Той разясни и начина по който ще се ползват декларациите, които ще се изискват на КПП-тата. Такива ще се раздават на пунктовете а може да бъде и изтеглена от сайта на МВР. Комисар Ненков призова гражданите да пътуват само при нужда, както и да не попълват лъжлива информация в декларациите, тъй като „последствията са лични“. Той информира, че в момента се водят и две досъдебни производства към хора нарушили карантинния режим. Двата случая са в общините Попово и Омуртаг.  Иван Александров обобщи, че в Търговищко са наложени 18 акта на хора, които нарушават мерките за неразпространение на вируса. Нарушенията най-често са свързани със струване на групи хора пред хранителните магазини, като някои дори си позволявали да пият алкохол до входа на самия магазин.

гл.комисар Иван Александров

Ежедневен е и контрола на лицата, поставени под карантина, съвместно със здравните инспектори, обяви Александров. За сега не стои на дневен ред затварянето на кооперативния пазар, но при констатиране на нарушения, няма да се поколебаем да пристъпим и към това действие, заяви кмета на Търговище. Колкото до това дали  се състои Традиционния Търговищки панаир, този въпрос стои на дневен ред но в момента не ни вълнува толкова. Изложението може да го проведем и на есен. Мен ме вълнува повече провеждането на тържествата по случай 24 май и абитуриентските балове. „Ако искате да има абитуриентски балове и панаир, не излизайте в парковете и спазвайте стриктно наложените в момента изисквания? апелира към младите хора кмета на града. Той съобщи и за направено дарение от наш земляк живееш в Пазарджик в размер на 10 000 лв. за закупуване на необходимите облекла, маски и дезинфектанти в многопрофилната болница в Търговище, каза кметът д-р Дарин Димитров. Той съобщи и за още едно дарение, като не спомена името на дарителят, тъй като дарението още не е финализирано. В течение на пресконференцията стана ясно, че този дарител е фирма „Тракия Глас България“, които ще направят дарение на стойност 100 000 лева за закупуване на апарати към МБАЛ и към БЧК, за да могат в тази кризисна ситуация  да обслужват социално слаби и да помагат на хората, хвърли малко повече светлина областният управител Митко Стайков.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име