Тази седмица в кафенето е спокойно. Празнуват хората, зeр всеки ден не е Великден. Сърбите се усетиха и проведоха Европейско първенство по чукане с великденски яйца. Даже за целта затваряли кокошките и ги хранели със специална храна, да станели яйцата по-здрави. Като разбра за тая работа, бай Кънчо направо се поболя. Близо до неговия кокошкарник има бетонен възел и от циментовия прах, който редовно се сипе в ярмата, яйцата на неговите кокошки се счупят само с “Хилти”. За следващия Великден, обеща да се информира за първенството и да участва, при положение, че ще дадат някой лев.

Редовният посетител в кафенето и експерт по всякакви въпроси, свързани с политиката, Бай Велчо пък се сбил с жена си. Била боядисала яйцата в червено, пък той като върл седесар, не може да допусне такова кощунство. Вследствие на скандала цяла седмица ходи с насинени яйца, щото бабата го ритнала в чатала, когато изхвърлил червените й яйца през прозореца. Ако съм на мястото на Надежда Михайлова, веднага го включвам в листа за следващи избори. Такива хора им трябват, себеотрицателни и готови на жертва за синята идея.

По великденските празници дойдоха и добри новини. Една от тях е: “Запазваме бозата и шуменското пиво в Европейския съюз (ЕС)!”. Освен тия благини, наша запазена марка ще са “Български белени домати” (Не знам кой е успял да се вреди на небелените, ама и на това – берекет версин!), доматен сос “Пловдив”, както и “Млян червен пипер”. Това са марките, които ще запазим като влезем в съюза. Скромно, но и това е нещо. За фалшифициране на валута и кражба на коли нищо не пише. Не виждам и кой ще ни оспорва тия запазени български марки. А бе, отваряме се към Европа и това си е.

И Европа се отваря към нас: “Петнадесет българи ще мият чинии!”. Щели да бъдат назначени в заведения за бързо хранене в Мадрид. Официално и легално. Така го пише във вестника, макар според мен можеше да ни го спестят. Да не се появяват нелицеприятни внушения и неприемливи сравнения, които да пречат да гледаме положително на този факт, както ни учи господин Кобурготски. А и да не се събужда задрямало чувство на завист у някои, които не са се вредили. Какво сега, които не успяха да се пробутат, да им завиждат ли?

Нищо, като ни приемат в ЕС, всеки българин ще може да бъде назначаван да мие чинии, където иска. Ей така са се затривали нации. “Крайната бедност на народа е почти винаги престъпление на негови вождове!”, Пиер Баласт го е казал, не Иван Канапа. Да, ама французите го разбрали, а ние пак си ги избираме. За вождовете става дума. Това е разликата, малка, но съществена.

Добре, че разгърнах вестника на следващата страница, че да ми се вдигне самочувствието: “Цар Калоян побеждава рицарите на Велики петък!”. А бе, то хубаво, ама не е трябвало. Видяхме какво се получи. Потомците на същия този Калоян и неговата славна армия, мият чиниите на същите тия рицари, които той е спърпотил край Одрин. Нещо повече, създават ни проблеми за влизане в Европа. Ама какво искаш от човек, когото си бил – да те обича ли? Ха, върви, че се гордей! Волтер го е казал: “Гордостта в малките се познава по това, че говорят винаги за себе си, а във великите, че не говорят никога за себе си!”. Толкова за гордост от славно минало.

Другата добра новина е, че пак пуснаха Ник Щайн под гаранция. Нашите бяха опандизили потомъка на славните рицари, досущ като един Балдуин Фландърски,  понеже бил батакчия. Завлякъл няколко човека с пари, в разрез с духа на евроинтеграцията. Тъй де, ние чакаме от тях да дават, те почнаха да ни завличат. Според мен следващото дело срещу Ник ще го заведе тоя, който му е дал пари да си плати гаранцията. Поне практиката до сега това показва. Винаги съм казвал, че немците са последователни.

Празниците не минаха и без инцидент. “Изстрели прозвучаха и хвърлиха в паника служители на БНТ!”. Така пишело в бюлетина на МВР според “Стандарт”. Мъж гърмял с въздушна пушка по сградата на телевизията. Да се чудиш на кого да вярваш и кого да псуваш. Като знам как силно гърми въздушна пушка… То, не че не заслужават тия от телевизията, ама само с уплаха минали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име