Внедрява КГБ в България шпионин – Агоп. Паролата е „Шиете ли шарени дюшеци?“. Дали му адреса на явката и го пратили по живо – по здраво. Двадесет години по-късно КГБ се сеща за Агоп-шпионина и изпраща на адреса човек за свръзка. Отива човека и вижда една пететажна сграда, а на звънците пише: Агоп Мелконян, Агоп Агопян и т.н. На един от звънците обаче под името вижда, че има написано „дюшекчия“. „А, нашият е!“ – си мисли агента и звъни. Чува мъжки глас и пита:
– Шиете ли шарени дюшеци?
– А, братле, грешка – аз съм Агоп-дюшекчията, а Агоп-шпионина е на третия етаж, вляво от асансьора…Ей за това се сетих около шпионския скандал. То това да си шпионин било проста работа. Поне така излезе според моите хора в кафенето. Според Киро ако няма заловена радиостанция, за никакъв шпионин не може да се говори. Той толкова филми е изгледал за шпиони и всичките са с радиостанция. Бай Ставри веднага го подкрепи, като заяви че той за шпионин признава единствено Щирлиц. Другите са ала-бала. Тез наш,те тука ги нарочили за шпиони заради изборите, само и само неговия син Влайчо да не стане кмет на с. Пожарево. От завист са го направили, защото Влайчо е честно момче и чуждо, освен жена, не пипва. Да ама като разбрали, че е ходил на екскурзия в Русия и веднага спретнали този шпионски скандал. Изглежда само Пасито е наясно с руските шпиони в България, ама си е мълчал. Соломон Паси: В България има стотици руски шпиони, русофили – няма. 68 шпиони има в руското посолство в София. Извън него са няколко стотин. Имахме великолепната възможност покрай отравянето на Сергей Скрипал, да изгоним един-двама, но защо не го направихме – не мога да кажа. Добър човек е Пасито, сигурно не са ги изгонили за да не ги обидят нещо. „Дали тези момчета, които сега са ги обвинили, са шпиони, аз не знам, не мога да ви кажа- продължава да разкрива тайните на шпионажа Пасито.  Но откровено казано, аз имам много по-високо мнение за руското разузнаване. То едва ли може да наеме шпиони, който да дойдат тук пред вас и да обясняват, че не са шпиони.“ И какво излиза? Излиза, че руските шпиони като ги хванат, въобще не се обясняват че не са шпиони ами направо си признават. Накрая Пешо Мастиката сложи край на спора, като обяви, че ако тия са вземали някакви пари за тая работа, лошо няма. Пари трябват на всеки. Лошото е, че има едни дето са по-лоши и от руски шпиони, ама продават националния интерес от глупост. Хем от нас крадат, хем продават България щото им е толкова акъла. След това заключение всички млъкнаха, нещо рядко случващо се в кафенето.
Днес ще чистим за един ден България. Според бай Ставри, това е ураджииска работа. Вярно че сме като една човешка длан, ама няма как да вземеш сапуна и да я измиеш тая длан. Особено ако нямаш навици. В кафенето единодушно решиха да се включим в инициативата и да почистим района около кафенето. Решението бе посрещнато с одобрителни възгласи и с по една бира, която незнайно защо решиха, че трябва да почерпя аз. Майната му, толкова цигани съм черпил, че сега и за вас ли ще се стисна. След обяда отидох до общината взех необходимите чували, ръкавици  и се прибрах в очакване на следващия ден с едно не до там добро предчувствие. На другия ден в кафенето бе тихо. Тихо по причина, че клиентелата се беше „потопила“. По едно време се мярна само Зари Патравия по причина, че предния ден го нямаше и не знаеше за това епохално решение и бай Власи, чието присъствие си обясних със склерозата, която бавно но неумолимо настъпва. Някъде към обяд се появи Мето Шекера и като разбра за какво става дума излезе и се появи след половин час с половината си домочадие. Раздаде чувалите и ръкавиците, на които малките много се зарадваха и си ги прибраха за нови и….голямото чистене започна. Гледах ги и си мислех, що за хора сме това българите. Защо всяко едно решение приемаме с един такъв.. телешки възторг,  и след това със същия възторг и го проваляме. И чакаме на Мето Шекера. След по-малко от час района около кафенето светеше. Вземах им по две кебапчета и една питка от близката закусвалня а за тато Мето една бира и България бе почистена за по-малко от един час.

-Работни са ти децата, Мето. Защо не вземеш да ги изучиш, че да си хванат по един хубав занаят и да заживеят и те като хората.

– Мъчна работа, шефе! За едното пари нямаме, за другото го не можем. Все ни помагат, ама до нас не стига. Много гарги са на клона, началство, и всичките гладни. Европейския съюз пък те едни нефелни. Мен ако питаш, детските трябва да ги дават германците. Ама докато сме тука. Като се таковаме…..дето му казват те там..

– Интегрирате

-Анджък. Като се интигрирваме и отидем у Германия, ще сме готови европейци. Пък те чакат да отидем, че тогава да почнат да дават. Ама то от дърт циганин ковач не става, бате. И докато там ни…дето ти го каза, почват да се сърдят и да ни правят етническа дискриминация. Нали гледах по телевизора оня ден, като рипат. Ама там няма Хелцински комитет да ни пази и.. хайде обратно. Това европееца, ще го знаеш от мен, е калпава работа. Обиколил съм Европа и ги знам. От всичките ни, само двете дъщери останаха. Работят там нещо, такова..

– Работят те! Плющят ги на поразия!- не се сдържах аз

– Плющят бате, ама им плащат. Нас тука само ни плющят. Нали ги виждам у кафенето. Все едни таквиз..големци са били на времето. Като чуя к,ви пенсии вземат!!. Че тя Гергинка ги изкарва тия пари у Германия само за два кабака. А, кажи сега, кого плющят! Туй, че не рипаш не значи, че не ти е отзаде. Значи че си му свикнал. Сложен е живота началство тука. Един умира, друг му го завира и за всичкото…Мето е виновен. Ами оня тарикат там, дето такова банката. Всичките цигани да събереш, на малкия му пръст не можем да се закачим. Ама за него що не рипат. Защото ако почнат да рипат и ще почнат да ги питат от де са им парите. Голям тарикат излезе тоя, ша знайш. Туй от хайдушка софра хляб да ядеш, само тарикат момче може да го направи. Като го гледам по портретите, малко на наше момче мяза, ама…За туй трябва да си учен а не като нас.

Неделя е. Ден за оправдания. Наслушах се как някой обещал на някого да свършат нещо и за това не дошъл. На друг сватовете дошли на гости, трети вдигнал кръвното а четвърти чисто и просто забравил. Но пък всички обещаха, следващия път да са на линия. Политици същи! Като трябва да се свърши нещо никакви ги няма, ама пък обещанията им едни- мед и масло! След това се задълбочиха в темата от таз сутрешната преса: Да се работи над 40 часа седмично е вредно и безсмислено. Това нещо англичаните са го измислили. През 1915 г. правителството създава Комисия за здравето на оръжейните работници, която следи условията им на труд. Тази институция създава богата база данни, която учени от Станфордския университет са анализирали допълнително. Информацията е била полезна на изследователите, защото е пълна и лесно измерима: работниците са имали само една смяна, всеки един е извършвал едни и същи задачи, може да се провери в кои дни и по колко часа фабриката е работила. Анализът показва, че с увеличаването на работните часове производителността също се увеличава – но само докато работната седмица достигне 40 часа. След това производителността започва да спада. Работниците обичайно са се трудили над 50 часа седмично, понякога стигайки до 72. Но производителността не е най-висока в седмиците с най-много труд, обяснява д-р Джон Пенкавъл, който е един от авторите на проучването. Което означава, че в един момент извънредният труд носи повече разходи, но не и повече полза. Мен ако ме питат има хора които и 16 часа да работят им е много. Като ги гледам за 40 часа що глупости натворяват, може да се помисли да им се намали работния ден. Даже и да им плащаме, ама нищо да не работят. Васил Чемшира пък заяви, че той на англичани вяра няма. Правят струват, ама все гледат „тънка лайсна“ да минат. Пък и както е тръгнала работата, да ходим и да им вършим всичко, може и въобще да не работят. Като знам колко сме се разработили. Ама все някой ни е крив и все нещо ни липсва- Облягам се на бар плота и разтварям вестника. В последно време най-обичам да си чета хороскопа. Обожавам да чета хороскопа си. Това е единственото място, където имам пари, очакват ме пътешествия в екзотични страни и идеални отношения с жените.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име