35 деца на възраст от 7 до 10 годишна възраст от образователен център „Усмивки“ в гр.Търговище, водени от своите учители, днес гостуваха на служителите от РУ-Търговище. Целта на посещението им бе да се запознаят с основните характеристики на професията полицай. За това им помогнаха служителите от група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище Галя Георгиева и Виктор Дечев, които посрещнаха малчуганите и ги придружаваха по време на пребиваването им.

Децата видяха помещението на оперативната дежурна част, където има постоянно дежурство по всяко време на денонощието 365 дни в годината, и заедно със своите домакини си припомниха номера за спешни повиквания – тел.112. След това малките гости получиха възможност да се запознаят с помощните средства, които използват служителите на реда – стоп-палка, каска, щит, сигнална жилетка, бронежилетка, белезници,  както и да се снимат с някои от тях.

Много бяха въпросите, които децата имаха към полицейските служители – какви качества трябва да притежава човек, за да може да бъде полицай; трудно ли е да си жена в тази професия; полицаите разследват ли престъпления или само установяват и задържат извършителите им, и др. И сами с помощта на домакините си формулираха, че основната функция на служителите на реда е да пазят живота, здравето и имуществото на хората, а сред най-важните качества, които трябва да притежава полицейският служител, са: отговорност, дисциплина, компетентност, добра физическа форма. Спонтанно едно от децата сподели, че мечтае, като порасне, да упражнява тази професия. На въпроса има ли и други негови връстници, които да споделят същата мечта, се извиси гора от вдигнати детски ръце…

Не бе пропусната и актуалната за лятната ваканция тема за управлението на велосипеди и тротинетки от деца.  Служителите на реда отново им припомниха как трябва да се пресича пешеходна пътека – с оглеждане и в двете посоки на платното, като се започне отляво, а на самата пътека велосипедът и тротинетката да не се управляват, а да се бутат или носят в ръце. Възпитаниците на образователния център с интерес разгледаха и служебния полицейски автомобил, като особено любопитно за тях бе това, което го отличава от останалите автомобили – специалната звукова и светлинна сигнализация. И накрая с удоволствие позираха за обща снимка със своите домакини на входа на районното управление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име