Във връзка с предстоящия професионален празник на служителите на МВР-5 юли, днес в РУ-Търговище бе проведена инициативата „Ден на отворените врати“. На служителите от управлението гостува група от 16 деца – ученици от 8-ми и от 10-ти клас във II СУ“Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище, водени от своите преподавателки Деница Иванова и Зоя Мирчева.

Идеята на проявата бе учениците да се запознаят по-отблизо, чрез пряк контакт и беседи с полицейски служители, с тяхната професия. По време на гостуването си в управлението техни събеседници бяха впд началникът на група „Териториална полиция“ в управлението Самуил Алексиев, инспекторът в Детска педагогическа стая Миглена Димова, експертът в криминалистическата лаборатория Бранимира Кирилова, полицейският инспектор Владимир Димитров и младши полицейските инспектори Виктор Дечев и Вейсел Вейселов.

В научно-техническата лаборатория учениците видяха как се правят криминалистически регистрации, как се прави полеви тест за наркотични вещества и какви видове експертизи се работят в сектора.  

Впоследствие на гостите им бяха показани част от огнестрелните оръжия/късоцевни, дългоцевни и гладкоцевни/, които са на въоръжение в МВР, както и някои средства за индивидуална защита, използвани в полицейската практика – щит, бронежилетка, шлем, каска. Закономерен бе интересът към темата на момчетата, но се оказа, че тя вълнува и някои от съученичките им.

В края на посещението си  младежите гостуваха в оперативната дежурна част на полицията, където им бе обяснено каква организация се създава за своевременно реагиране на всеки един получен сигнал за престъпление, правонарушение или инцидент.

На сбогуване гостите пожелаха да се снимат пред управлението със своите домакини, на които преди това зададоха много и различни въпроси, свързани със спецификата на полицейската професия.

Впечатленията им обобщи осмокласникът  Нурхан Исмаилов:“ Вълнуващо и запомнящо се за нас бе да влезем в институция, която се грижи за осигуряване на реда и спокойствието на гражданите. Винаги съм бил убеден, че законите трябва да се спазват и никой не  бива да бъде толериран да ги нарушава. Но сега, при досега наживо до полицейските служители се убедих, че работата на тези хора, които имат задължението да гарантират сигурността ни,  освен че е отговорна не е и никак лека“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име