Със своя резолюция от 2005 г. Генералната асамблея на Организацията на обединените нации отрежда всяка трета неделя от месец ноември да бъде отбелязвана като “Ден за възпоминание на жертвите на пътно-транспортни произшествия”. Тази година мотото на организаторите е „Помним! Подкрепяме! Действаме!“

Статистиката за тежките пътни инциденти за последните няколко години в област Търговище с очертава тенденция към намаляване на броя на загиналите по пътищата на областта граждани. От началото на 2022 г. до момента в пътно-транспортни произшествия на територията, обслужвана от ОДМВР-Търговище, са  загинали 6 души.

Това е с двама по-малко от загиналите по пътищата на областта за аналогичния период през 2021 г., когато  в пътни инциденти са загубили живота си 8 души. Още по-голям е броят на загиналите за същия период на 2020 г.  – 10 граждани, а за  този период  на 2019 г. техният брой е 15.

Анализът сочи като най-често срещани причини за тежките пътни инциденти в областта навлизане в лентата за насрещно движение, управление на МПС с  несъобразена с пътните и метеорологични условия скорост, внезапна промяна на посоката на движение, отнемане на предимство

          Днес от 9,30 ч в православния храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Търговище протойерей Антони Андонов отслужи заупокойна молитва за загиналите в тежки пътни инциденти по пътищата на областта ни.

Тяхната памет с присъствието си почетоха комисар  ст. комисар Мариан Михайлов – директор на областната дирекция на МВР, комисар Димитър Димитров – началник на отдел „Охранителна полиция“ в дирекцията, гл. инсп. Деян Симеонов – началник на сектор „Пътна полиция“, началникът на РУ-Търговище гл. инсп. Светлин Петев, гл. инсп. Иван Александров, началник сектор в отдел „Охранителна полиция“ на дирекцията, и гл. инсп. Даниел Бончев – началник на РУ-Омуртаг. На службата в храма присъства и областният управител Станимир Парашкевов.

Същия ден панихида за загиналите в пътно-транспортни произшествия бе отслужена и в православната църква „Св. Успение Богородично“ в гр. Попово.

Своята почит към загубилите безвреме живота си на пътя изразиха с присъствието си началникът на РУ-Попово гл. инсп. Ивелин Христов, началникът на сектор „Охранителна полиция“ в управлението ст. инсп. Стефан Стефанов, и началникът на Участък Опака ст. инсп. Светлозар Станчев.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име