С наближаването на коледните и особено – на новогодишните празници, интересът на гражданите към закупуване на по-големи количества пиротехнически изделия логично нараства. В тази връзка с превантивна цел през м. декември  в ОДМВР-Търговище се предприемат  комплекс от различни мерки, чиято основна цел е недопускане на инциденти вследствие употреба на пиротехника или на ловно и бойно оръжие на територията на областта.

Днес в областта стартира специализираната полицейска операция. която ще продължи до 2.01.2024 г. включително. В нея ще участват служители на областната дирекция на МВР и на трите районни управления в състава й.

Акцентът в извършваните от тях проверки ще бъде спазване на изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/ относно съхранението и търговията с тези изделия. Ще се следи да не се допуска продажба на фойерверки от категория F1 на лица под 12-годишна възраст, от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст, и от категория F3 – на лица, ненавършили 18-години.

С  оглед недопускане на нарушения и произшествия полицейските служители ще проведат превантивни беседи с управителите на магазините, продаващи пиротехника, оръжия и боеприпаси. В хода на операцията ще се извършват системни проверки на ловно-рибарските магазини и всички търговски обекти, в  които се извършват продажби на пиротехнически изделия.

Паралелно ще се проверява и за спазването на нормативните изисквания за съхранение на ловно и на бойно оръжие от граждани, които притежават такова.

От полицията апелират за стриктно спазване разпоредбите на ЗОБВВПИ с цел хората в област Търговище да посрещнат коледните и новогодишните празници в спокойна обстановка.

Оттам предупреждават, че ще има нулева толерантност спрямо онези, които с дейността и  поведението си създават предпоставки за нарушаване на обществения ред и за възникване на инциденти, застрашаващи здравето и живота на гражданите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име