OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 5.02.2020 г. на територията на гр. Омуртаг под надзора на Окръжна прокуратура-Търговище бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и на престъпленията, свързани с незаконен добив, превоз и съхранение на дървесина без съответното разрешение. Днес на брифинг окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова, административният ръководител на Районна прокуратура-Търговище Любен Владимиров,и директорът на ОД МВР-Търговище старши комисар Николай Ненков представиха пред медиите резултатите от превантивната акция.

За констатирани в хода й две престъпления по чл. 172б от Наказателния кодекс са образувани две досъдебни производства по описа на РУ-Омуртаг. Става дума за установени и иззети от търговски обекти стоки на защитени търговски марки, прeдлагани за продажба без знанието и разрешението на правопритежателя. При извършени на 5.02.2020 г. проверки в два търговски обекта на кооперативния пазар в гр. Омуртаг е установено, че в единия са изложени за продажба съответно: 2 спортни екипа на различни марки, 2 две мъжки долнища, 3 мъжки якета, мъжки потник, 3 чифта маратонки на две марки и 2 чанти; а в другия обект – 2 спортни екипа анцузи, 5 зимни якета и 4 кожени колана на три различни марки. Артикулите са иззети по надлежния ред.

За по-малко от два дни след извършването й в резултат на упорита работа на криминалисти от РУ-Омуртаг е разкрита кражба на 700 литра дизелово гориво от два товарни автомобила“ „ДАФ“, модел „XF”,   които са били паркирани в двора на бивше предприятие в промишлената зона на гр. Омуртаг.  Горивото е било източено чрез взломяване на две защитни капачки на резервоарите им, а нанесената по този начин  щета е на стойност около 2000 лв. Извършителите на деянието – петима мъже от с. Градец, община Котел, област Сливен,  на възраст от 17 до 40 години, са задържани за срок до 24 ч в РУ-Омуртаг на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано е досъдебно производство по чл. 195 от Наказателния кодекс по описа на управлението.

По време на акцията са издирени двама души, обявени на общодържавно издирване.Установени са и два случая на съхраняване на дърва за огрев с общо количество 2,8 пространствени кубически метра, без собствениците да притежават документ за произхода  им. Образувани са две предварителни проверки по чл. 235 , ал. 2 по описа на РУ-Омуртаг. Единият от съхраняващите дървата – 53-годишен мъж от гр. Омуртаг, е задържан с полицейска мярка за срок до 24 ч в управлението.

В хода на акцията полицейските служители осъществяваха и активна контролна дейност с цел увеличаване на  безопасността по пътищата предвид и влошаващите се метеорологични условия. За констатирани от тях нарушения по Закона за движение по пътищата на нарушителите са съставени 16 акта и са наложени 95 глоби по фиш по споменатия закон. Със специализирани технически средства са установени и 179 нарушения на скоростните режими. Съставени са и два акта по Кодекса за застраховането, 3  акта  –  по Закона за българските лични документи, и един акт – по наредбата на спазване на обществения ред на община Омуртаг.

„И в бъдеще ще ви представяме периодично информация за резултатите от проведени операции срещу битовата престъпност, защото темата е чувствителна за всеки гражданин и ние дължим тази информация на обществото. Борбата с този вид престъпност е основен акцент в действията и на прокуратурата, и на полицията. Работим съвместно в много добър синхрон и ще продължим да го правим и занапред“ – каза пред медиите окръжният прокурор.

По повод въпроси на журналисти за последиците от влошените метеорологични условия, ст. комисар Ненков съобщи, че тия дни полицейски инспектори от районните управления в състава на дирекцията със съдействието на кметовете и кметските наместници отново ще обходят домовете на всички самотноживеещи възрастни хора в областта, и ще разговарят с всеки един от тях. И добави, че тези масирани акции на полицията ще продължат, като основната им насоченост им ще се определя от спецификата на обстановката в отделните населени места.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име