Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.

В България от 1986 г. до 25.11.2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2020 г. са открити нови 183 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени – 85% мъже и 15% жени.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години –  89 % от новите случаи с ХИВ – инфекция са се инфектирали по сексуален път (46% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

             През цялата 2020 г. са регистрирани общо 3 заболели от ХИВ/СПИН и Сифилис в област Търговище, от които:

  • – 1 лице с ХИВ/ СПИН, при 1 случай за 2019г.;
  • – 2 лица със Сифилис, при 1 случай за 2019г.;
    • Изследваните за ХИВ/СПИН през 2020 г. са общо 295 лица, от които в лабораторията на РЗИ-Търговище са 234, а в останалите лаборатории 61.14          14 февруари ден на влюбените – Национална АНТИСПИН кампания       По повод отбелязване на 14 февруари – „Свети Валентин – Ден на влюбените“ РЗИ-Търговище ще проведе АНТИСПИН кампания във фоайетата на пет училища от Община Търговище: I СУ „Св.Седмочисленици“, II СУ „Проф. Н.Маринов“, ПГИИ „Джон Атанасов“, ПТГ „Цар Симеон Велики“ и ПГТХВТ „Алеко Константинов“. Тя ще е насочена към превенция на сексуално – рисково поведение, като посредством ръчно изработени валентинки с пожелания, учениците ще получат усмивка, в тези трудни времена, осеяни с множество предизвикателства в обучението им.
    • В седмицата преди празника експерти от РЗИ – Търговище ще проведат обучения на учениците от 7, 8 и 12 клас на теми: „Превенция на ХИВ/СПИН“, „Полови предавани инфекции“, „Репродуктивно здраве“ и „Начини за предпазване от нежелана бременност“. В обученията ще бъде включена и практическа демострация за поставяне на презерватив.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име