EESC plenary session - Civil Society Prize 2019

Асоциация НАЯ от България беше отличена с наградата на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за изключителен принос в инициативи на гражданското общество. Престижният приз се връчва всяка година на неправителствени организации и личности, които с работата си са допринесли за утвърждаване на европейските ценности. Асоциация НАЯ беше наградена за проекта си „Вълшебните приказки”, който работи с деца в предучилищна възраст за преодоляване на стереотипи, предразсъдъци и социални норми, които ограничават момичетата и момчетата да развиват своя потенциал и да се реализират успешно в обществото.

Проектът попадна във фокуса на конкурса тази година, който беше под надслов „Повече жени в европейското общество и икономика“. Журито оцени високо потенциала на българската кандидатура да насърчава децата в ранна възраст да изграждат здрави взаимоотношения въз основа на уважение и без допускане на дискриминация и насилие и й присъди третото място.

Проект „Вълшебните приказки“ се финансира от Програмата за права, равенство и гражданско участие на Европейския съюз. Водеща организация е „Асоциация НАЯ“ от България, а партньори са „Женски център в град Кардица“, Гърция и „Международната организация за защита на децата“, департамент в град Генуа, Италия. В дейностите  участват 250 деца на възраст 5-7 години и техните родители. Под формата на игри и състезания, направени на базата на девет най-популярни и любими класически приказки, на децата се представят темите за избор на професии от момичетата и момчетата, участието при вземането на решения, преодоляването на опасности, заплащането, разпределението на ролите в семейството. През следващата година предстои 180 учители от трите държави да бъдат обучени как могат да се използват образите и сюжетите от класическите детски приказки, за да се развиват способностите на момичетата и момчетата

„За нас е истинска чест да получим тази награда. Тя представлява признание за нашата работа и морално удовлетворение за усилията ни да покажем, колко е важно и ценно за развитието на нашето общество мъжете и жените да имат равни възможности. Светът ще стане по-добро място за живеене, за нас и за нашите деца, само ако жените и мъжете развият пълния си потенциал. Наградата е свидетелство за морална подкрепа не само за нас, но и за много други граждански организации в България със сходни мисии“, заяви Председателят на Управителния съвет на „Асоциация НАЯ” Светла Сивчева по време на церемонията по награждаването, част от пленарната сесия на ЕИСК в Брюксел.

Българският проект зае трето място и получи награда в размер на 9 000 евро. Той беше в конкуренция със 177 кандидатури, което  е вторият най-голям брой участници в 11-годишната история на инициативата, след темата за миграцията през 2016 г.

„Асоциация НАЯ” е създадена през 2002 година, като една от първите неправителствени организации в област Търговище и единствената, която от самото си създаване работи целенасочено срещу насилието над жени и деца. Организацията подкрепя пострадали от домашно насилие, работи с извършители на домашно насилие, организира обучения на деца, младежки доброволчески кампании, семинари с уязвими групи млади момичета и жени от малки населени места. До момента тя е носител на две награди на Фондация „Лале” за най-добър проект в България в социалната сфера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име