Приключи проведена за времето от 28.12.2020 г. до 3.01.2021 г. на територията на областта ни специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“.  Нейната цел бе подобряване безопасността на движението и ограничаване предпоставките за пътно-транспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата по време на засиления по зимните християнски празници пътникопоток. В превантивната акция за безопасност на пътя освен служители на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция се включиха и максимален брой униформени служители от районните управления в състава й, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

Основният акцент в осъществяваната от полицейските служители контролна дейност бе превенция на управлението на МПС от водачи, употребили алкохол или шофиращи под въздействието на наркотични вещества, както и на управлението на неправоспособни водачи. Паралелно  се наблюдаваше и за водачи с рисково поведение на пътя, свързано с неправилно изпреварване, отнемане на предимство и други несъобразени маневри, създаващи предпоставки за пътни инциденти. Засилен контрол  осъществяваше и относно спазването на скоростните режими.

         За периода са установени трима водачи, управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По случаите са образувани бързи полицейски производства. В хода на проверките униформените служители са установили и още петима водачи на МПС, седнали зад волана след употреба на алкохол, макар и с по-малко алкохолно съдържание в издишания от тях въздух – между 0,5 и 1,2 промила.

Съставени са общо 8 акта за установяване на административно нарушение – управление на МПС след употреба на алкохол. Спрямо тези  водачи са предприети следните принудителни административни мерки – на 7 от тях са временно отнети свидетелствата за управление на МПС, а на един от тях е прекратена регистрацията на управляваното от него МПС/ на основание съответно чл. 171, т. 1, буква „б“ и чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата/.

Установен е и един водач, управлявал МПС под въздействието на наркотично вещество – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.  На него също му е издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка временно отнемане на свидетелството му за управление на МПС.

Най-значителните превишения от страна на водачи на максимално допустимата скорост, установени по пътищата на областта по време на полицейската операция, са: 108 км/ч в населено място при максимално допустима скорост 50 км/ч, и 149 км/ч извън населено място при ограничение до 90 км/ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име