OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От 16 до 18 ноември в Двореца на културата и спорта в град Варна се проведе 20-тото юбилейно издание на националния конкурс „Празник на танца”-2018. С поредното си участие търговищкият балет „ВЕГА” не измени на традициите и отново донесе много отличия, между които и единствената голяма награда Гран При, този път при по-малките участници. Марианна Савова – гл. художествен ръководител на балет „ВЕГА” към Младежки дом-Търговище:
„Благодаря на организаторите на конкурса, че вече 20 години успяват да поддържат тези творчески срещи между изпълнители и хореографи и да ги превръщат в своеобразен празник на фантазията, творчеството и оригиналните идеи. Конкурсната програма бе силна, с много участници от цялата страна. Нашият балет участва в тридневната танцовата надпревара с четири танца и всеки от тях бе отличен. Радвам се за успеха на най-малките ни танцьори, защото те са бъдещето на „ВЕГА”.

Съжалявам, че не можахме да се представим в раздел „Характерни танци”, тъй като всички наши танци бяха наградени в миналогодишното издание и по регламент не можем да участваме с тях. Освен конкурсната програма, във връзка с юбилея, в рамките на фестивала се проведоха и три уъркшопа с водещи хореографи от страната. Нашите танцьори взеха участие в класа на Росен Михайлов – „Съвременни танцови техники” и в този на Нина Козина – „Характерни танцови техники”. Срещата с такива специалисти дава възможност за нови знания и опит, подпомага развитието на децата и нашата работата с тях.” Балет „ВЕГА” се представи в конкурсната част на „Празник на танца” в раздел „Съвременни танци” с четири хореографии, в конкуренция със силни състави от цялата страна. Ето и наградите:

Във възрастова група „Деца”, до 9 години – наградата Гран При бе присъдена на танца „Заешки истории”.

Във възрастова група „Юноши I” – трета награда за танца „Брилянтин”.

Във възрастова група „Юноши II”, малка група – второ място за танца „Към светлината”.

Във възрастова група „Юноши II”, формации – втора награда за „Африканска симфония”

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име