На 27 февр. 2020 г. в залата за кафе-театър в Търговище беше представен сборникът „Haпpeдъĸ“ – нaшeтo читaлищe“, посветена на 155-та годишнина на Образцово народно читалище „Напредък-1864“. Книгата беше презентирана от Дияна Петрова – началник на Държавен архив – Търговище. „Haпpeдъĸ“ – нaшeтo читaлищe“ е книга-сборник, включваща публикации на документи, проучвания, спомени и очерци, които представят историята на читалището – неговото създаване, дейност и развитие до наши дни. В своето изложение Дияна Петрова представи обстойно включените материали в книгата-летопис, както смело я нарича съставителя й Радка Иванова. В този своеобразен летопис водещо място е отредено на хронологическия очерк за миналото на читалище „Напредък“ на Тодор Бенински – дългогодишен читалищен деец и краевед. Творението на Бенински е със заглавие „ОБРАЗЦОВО НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „НАПРЕДЪК” гр. ТЪРГОВИЩЕ. СВЕДЕНИЯ ЗА ИСТОРИЯ. ОТ ОСНОВАВАНЕТО МУ 1864 ДО 1970 ГОДИНА” и представлява единственият засега, макар и несъвсем съвършен, материал върху историята на читалището. Оригиналът на публикувания очерк се съхранява в Държавен архив – Търговище. Особено ценни при тази публикация са професионално направените от Светлин Божинов – дългогодишен ръководител на Държавен архив – Търговище, уточнения по текста и по съдържанието, които обясняват фактически грешки, допуснати от автора, дават препратки към други проучвания, посочват неизяснени места.
Историята на читалището е допълненена от включените проучвания, свързани с датата на създаване на читалището, както и с определени периоди от неговата дейност. А публикуваните спомени на читалищни активисти и ръководители на художествени състави, със своята емоционалност и лична ангажираност допринасят за нейното обогатяване, придават й своеобразен колорит.
По-голяма част от архивните документи, използвани във включените в сборника проучвания, както и публикуваните спомени, се съхраняват в Държавен архив – Търговище.
Съвременното развитие на читалището е представено в емоционалния очерк на дългогодишния и настоящ секретар на Образцово народно читалище „Напредък-1864“ – Галина Кръстева. В него авторката по увлекателен начин разказва за дейността на читалището през периода 1982-2019 г., като педантично внимава да не пропусне някого, да не отмине безмълвно нито една творческа проява на художествените състави. В очерка са представени и участието на читалището в редица проекти със социална насоченост, имената на читалищните секретари и председатели, както и на читалищния колектив.
Външното оформление на сборника е дело на художника Цончо Денев. Посланието за принадлежност и безграничност на човешките възможности е постигнато от умело подбраните нюанси на синия цвят, с вплетената в него символика, както и включването на скулптурните фигури, емблематични за читалището.
Нa cъбитиeтo присъстваха заместник областният управител Панайот Димитров, кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, ceĸpeтapят нa Oбщинaтa Xpиcтaлинa Xaлaчeвa, директори на културни институции и граждани.

1 коментар

  1. И…..да не пропусните да отразите в нея долната и гнусна лъжа че ансамбъл Мизия е заченат в читалище Напредък! Дерзайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име