кипът на Регионален исторически музей – Търговище се присъединява към музейните протести срещу заложеното обидно и демонстриращо пренебрежение в разчетите на държавния бюджет за 2022 г.
Категорично подкрепяме усилията и предприетите действия на Сдружение „Български музеи“ и синдикатите за увеличение на основния стандарт с 50% и включването на петдесетте музея в системата на държавно финансиране.
Заложените минимални 5% за основния стандарт, с който ще се „увеличат“ бюджетите на музеите, показват срамно неразбиране и неуважително отношение към мястото и значението на ключова за бъдещето на българската нация сфера на културата, която има отговорността да е пазител на българското историческо наследство.
Не бихме искали да вярваме, че това са съзнателни удари по работеща авторитетна и натоварена с отговорности утвърдена система от институции, които са представителни за държавата ни. Не е възможно да се допусне увеличение на минималната заплата с 9%. Но пък с „цели“ 5% се повишава музейната издръжка и обидно ниските възнаграждение на подготвени и оцелели въпреки всичко музейни специалисти.
Не само неприемливо, но и меко казано недалновидно е да пренебрегнеш и да поставиш в позиция на оцеляване институциите и хората, които носят отговорност за най-ценните, често безценни свидетелства за българската идентичност и национално самочувствие.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име