Днес, 03.06.2020 г., областният управител на област Търговище г-н Митко Стайков проведе първа официална среща с г-жа Сенем Гюзел – генерален консул на Република Турция в Бургас. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество и развитието на икономическите връзки между България и Турция.

Г-н Стайков представи накратко характеристиките на региона, историческите и природните забележителности. Той заяви, че част от  населението на Търговищка област е от турски произход, което e предпоставка за по-доброто взаимоотношение с бизнес-представители от южната ни съседка. Също така в областта ни има много местни бизнесмени, които поддържат добри търговски отношения с партньори от Република Турция.

Областният управител подчерта, че в най-скоро време ще бъде подписана и вече уговорената Декларация за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация на област Търговище и Областната управа на област Одрин, Република Турция.

Генералният консул заяви, че ще работи целенасочено за задълбочаване на икономическите връзки между двете държави, като приоритет ще бъде районът, за който тя  отговаря, включително и област Търговище. Г-жа Гюзел каза, че има намерение да организира представяне на условията за развитие на бизнес у нас пред потенциални турски инвеститори. „Между двете държави има голям потенциал за сътрудничество“, коментира тя по време на срещата. Тук г-н Стайков подчерта добрата комуникация, която се поддържа с ръководството на заводите за производство на стъкло край Търговище, които са част от холдинга „Шишеджам“ – една от най-големите турски инвестиции в България. В резюме той представи акценти от държавната подкрепа, оказана на инвеститора.

Г-н Митко Стайков и генералният консул на Р Турция в Бургас обсъдиха и възможностите за двустранни връзки в сферата на културата и спорта. Двамата се обединиха около убеждението, че добрите контакти в междусъседките отношения трябва да продължат да се развиват все така бързо и усърдно, както се случва в последните години.

В края на срещата дипломатът благодари за гостоприемството и подчерта намерението си да работи за по-добро сътрудничество между общините в България и Турция във всички сфери.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име