Да посетиш музея през нощта е не само необичайно, но и вълнуващо

преживяване, на което е трудно да устоиш. През нощта сетивата ни са особено будни, музеите изглеждат по-интимни, светлината се променя в сравнение с обичайната, произведенията изглеждат по-спокойни, или предизвикателни и смущаващи. Вече 20 години музеите в Европа, а вече и извън континента предлагат на своите посетители събитие, в което оригиналност, ентусиазъм, изобретателност привличат нови публики към местата на знание и изкуство.

Регионален исторически музей – Търговище се включва като част от общото музейно приключение със своето седемнадесето издание, като подарява на търговищките граждани и гостите на града една вълнуваща и незабравима разходка във времето.

На 18 май (събота) т.г. от 18.00 до 24.00 ч. музеят отваря своите експозиции и изложби за всеки, който търси да открие  за себе си непознато и изненадващо, уникално и отминало,  усмивка и забавление.

От 18.30 ч. пред Славейковото училище ще ни потопят в «Пролетно веселие» талантливите момичета и момчета от фолклорни състави  на II СУ „Проф.Никола Маринов“.

От 19.00 ч. ще ни потопят в магията на музиката и песента  Трио „Тенорите“, с букет от богат и цветен репертоар.

Музейния образователен център (в двора на Свещаровата къща) по традиция е специално място за децата и учениците, но и за техните родители. Във времето от 18 до 23 ч. всички те ще могат да се забавляват под мотото „Приятелче мило, направи си плашило!“.

Славейковото училище е отворено за всеки, който отново да надникне във възрожденската класна стая и изложбата „Велик е нашия войник“. За всички, които искат да открият тайните на магията и магичността е изложбата       „Нишки сплитам и оплитам, радост и тъга преплитам“, дело на специалисти от Регионален етнографски музей-Пловдив. В старото училище разказваме удивителната история на една жена с мисия чрез изложбата „Върбинка – изпратена от Бог“ (посветена на 100 години от рождението на Върбинка Димитрова от с. Илийно – пратеник на Милосърдието).

Един феномен на природата, лишена по рождение от ръце и крака, тя пътува по света и прави демонстрации на своите ръкоделия, за да вдъхне кураж и вяра на хората с увреждания и в неравностойно положение. За хората, които са пропуснали да видят са изложбите: за забележителния български архиерей Нюйоркския митрополит Андрей; „От ревност за народното просвещение” – посветена на 160 години от построяването на училище „Св. Седмочисленици” (Славейковото) в град Търговище; „Реликви на свободата“ – посветена на Освобождението на град Търговище от османско владичество.

Музеят отваря вратите и на Археологическата експозиция, където все още може да се види Кралевското съкровище. Предстоящата музейна нощ е възможност да се види, тъй като скоро ще отпътува за участие в голяма изложба посветена на древна Тракия, която ще представи България в музей „Джон Пол Гети“ в САЩ.

В Свещаровата къща Ви очаква експозицията „Икони и църковна утвар“ и изложбите „Вароша“ и „Град и панаир“

В тази нощ входът е свободен, но това не е най-важното. Уникално е усещането и преживяването да предприемеш различно вълнуващо пътуване в миналото, да разпалиш духа и въображението и да се забавляваш.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име