През 1885 г. е извършено Съединението на България. В този тежък момент Сърбия, недоволна от Съединението, напада родината ни в гръб. Целта на сръбския крал Милан е окупация на Западна България до река Искър. Българските войски посрещат нашествениците при хълмовете на Сливница, където сърбите са спрени, разбити и обърнати в бяг.

В тия епични боеве основна роля играе 7-ми Преславски полк, който пътува до София с влак а от там с марш се изнася на позициите при Сливница. В ожесточените боеве, с цената на много жертви, те удържат яростните сръбски атаки и задържат позицията до като дойдат подкрепленията от основната българска войска, която се намира на южната граница с Турия и извършва чутовен тридневен преход. След това полка участва в контранастъплението и се сражава геройски до края на войната. В Боевете на Сливница, до с. Алдомировци загива и  един героите на Търговище, капитан Данаджиев. Днес, 133 години по-късно, ентусиастите от клуб „Традиция“ възстановиха спомена от героичната есен на 1885 г.

Тервел Пулев на позициите при Сливница

Въпреки минусовите температури стотици родолюбци от цялата страна се стекоха на историческото място. Автентичните униформи, оръжия, ентусиазмът и точното следване на хронологията на битката пресъздадоха нагледно първата българска военна победа след Освобождението. Във възстановката участва и ПК „Възраждане“ – гр. Търговище, а редом с реконструкторите от Преслав и Търговище  боевете участва и европейският шампион по бокс за професионалисти Тервел Пулев

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име