21 монети от различни епохи с археологическа и историческа стойност са намерени в дома на мъж от село в община Омуртаг в хода на проведена на 21.05.2019 г. на територията на РУ-Омуртаг специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с културно-исторически ценности. Около 11 ч на същата дата след проведени процесуално-следствени действия в дома на  51-годишен мъж от с. Първан, община Омуртаг, е установено, че същият съхранява два металдетектора и 21 броя монети, които не са регистрирани по съответния ред.

Горепосочените предмети са иззети по надлежния ред от органите на разследването. По случая в образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг. Предстои да бъде назначена археологично-нумизматична експертиза с цел установяване на точния период, от който датират монетите. Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура-Търговище.

В хода на операцията, в която с участвали служители на сектор“Противодействие на криминалната престъпност“ при ОД МВР-Търговище и на РУ-Омуртаг, са извършени проверки на два археологически обекта и 4 МПС.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име