В своя бюлетин РЗИ- Търговище дава някои разяснения, които хвърлят светлина върху изнасяните в медиите данни за заболеваемостта и смъртните случаи от COVID-19 областта.

Предвид честото задаване на въпроси за броя на починалите лица заразени с вируса COVID-19  за период от 24 часа и динамиката на информацията Ви осведомяваме за следното:

РЗИ използва система за регистрация на болни и карантинирани лица с COVID-19. В нея постъпват и съобщенията за смърт. Те се издават от лечебните заведения за болнична помощ или от лекари, или медицински специалисти работещи в извънболничната помощ в зависимост от това къде е настъпило събитието.

За болниците от област Търговище информацията постъпва обичайно в рамките на деня. За починалите другаде ( др. области, в дома) не винаги е така. Освен това понякога телефоните оставени за контакт се оказват некоректни.

Това са причините за забавяне на информацията към системата и промяна на броя обявени починали за 24 часа.

И още – в системата на НСИ за обща смъртност е посочена методиката, по която данните се валидират и допълват, като там този период е до 14 дни.

Уверяваме Ви, че подаваната информация от РЗИ е винаги точна и манипулации са изключени.

 

От РЗИ-Търговище отново напомнят на гражданите от Община-Търговище, че „Зеленият коридор“ в имунизационния кабинет на РЗИ – Търговище, бул. „Цар Освободител“ № 33 работи от Понеделник до Петък, от 13:30 – 15:30 часа. Телефон за справка: 0601/6 75 59.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име