OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 15 май в Славейковото училище бе открита изложбата„ Да рисуваш със светлина! (Щрихи към историята на фотографите в  Търговище)” С тази експозиция Регионален исторически музей – Търговище отправя поглед назад във времето, към първите стъпки и развитието на професионалната фотография в гр.Търговище от края на XIX век и през целия XX век.

„Чрез съхраненото във фондовете на музея ще се върнем към първите известни ни търговищки фотографи Антон Хорватов и Михаил Славов, към утвърдените и познати на търговищенци през втората четвърт на XX век фотографски фирми: Фото „Венера” и Фото „Панайотов” и техните ярки представители Йордан Атанасов, Димитър, Панайот и Веселин Панайотови. Изложен е техния студиен апарат а сред платките се отличава тая със снимката на Никола Симов-Курото, която те са преснели от фонда на Националната библиотека и с продажбата на която са се набирали средства за възстановяването на родната му къща.

последният директор на Държавно предприятие „Фотография“, Николай Лилов.

В музейния разказ имат място и фотографите от втората половина на XX век, работили в Държавно предприятие „Фотография” – Търговище. На всички тези светлописци дължим голяма част от най-интересните свидетелства за миналото на гр. Търговище и неговите жители от края на XIX и през XX век. Снимките, правени от тях, са запечатали образа на стария град с неговите улици, сгради, красиви забравени кътчета, отразили са лицата на хората, населявали го през годините – с радостните и тъжни мигове от живота им, запаметили са важни обществени събития“ каза в при представянето на изложбата директора на музея Магдалена Жечева, а сред посетителите освен потомците на братята Панайотови бе и последният директор на Държавно предприятие „Фотография“, Николай Лилов.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име