Днес всеки може да се почувства фотограф, да произведе изображение и да го направи достояние на всички хора в най-големия открит албум на света – интернет. Съвременните цифрови фотоапарати дават възможност да се снима винаги и навсякъде, а снимащите рядко си задават въпроса: как се е стигнало дотук и какво е времето, когато да направиш снимка е било нещо много специално.

На 15 май (сряда) 2019 г. от 17 ч. в Славейковото училище ще бъде

открита изложбата „Да рисуваш със светлина! (Щрихи към историята на фотографите в  Търговище)”. С тази експозиция Регионален исторически музей – Търговище отправя поглед назад във времето, към първите стъпки и развитието на професионалната фотография в гр.Търговище от края на XIX век и през целия XX век.

Чрез съхраненото във фондовете на музея ще се върнем към първите известни ни търговищки фотографи Антон Хорватов и Михаил Славов, към утвърдените и познати на търговищенци през втората четвърт на XX век фотографски фирми: Фото „Венера” и Фото „Панайотов” и техните ярки представители Йордан Атанасов, Димитър, Панайот и Веселин Панайотови. В музейния разказ имат място и фотографите от втората половина на XX век, работили в Държавно предприятие „Фотография” – Търговище. На всички тези светлописци дължим голяма част от най-интересните свидетелства за миналото на гр.Търговище и неговите жители от края на XIX и през XX век. Снимките, правени от тях, са запечатали образа на стария град с неговите улици, сгради, красиви забравени кътчета, отразили са лицата на хората, населявали го през годините – с радостните и тъжни мигове от живота им, запаметили са важни обществени събития.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име