За времето от 21.12.2018 г. до 1.01.2019 г. с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата на област Търговище по време на коледните и новогодишни празници чрез осъществяване на активен контрол върху него бе проведена специализирана полицейска операция.  В  нея участваха екипи, съставени от служители на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията и на „Териториална полиция“ в районните управления, притежаващи правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Един от акцентите в осъществяваната контролна дейност бе недопускане управление на МПС от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози, тъй като това създава сериозен риск както за тях самите, така и за другите участници в движението.

В хода на  превантивната акция за горепосочения период от време в област Търговище са установени 5 случая на управление на МПС след употреба на алкохол. В 4 от случаите водачите са шофирали с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила, за което са санкционирани по административен ред, а в един водач е шофирал с алкохол над 1,2 промила – престъпление, за което е образувано бързо полицейско производство. На съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение и са издадени заповеди за прилагане на принудителна административна мярка определена от Закона за движение по пътищата – „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. На други трима собственици на МПС е наложена принудителна административна мярка „Временно спиране от движение на пътното превозно  средство, за това, че допускат или предоставят управление на МПС на лице, което е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила. В хода на операцията са установени и два случая на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, за което са образувани бързи полицейски производства и са издадени  заповеди за прилагане на принудителна административна мярка „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“.

По време на операцията са издадени и пет заповеди за принудителна административна мярка – „прекратяване регистрацията на пътно превозно средство“, за срок от 6 месеца до една година – за управление на МПС след употреба на алкохол или на наркотични вещества или техни аналози.

През периода бе осъществяван и регулярен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими. За последната седмица на изминалата 2018 г. със стационарно преносим уред за контрол на скоростта (СПУКС) са  заснети 135 такива нарушения, а с мобилните системи за контрол– други 33.  През седмицата на водачи на МПС в областта са издадени 524 електронни фиша за неспазване на скоростните режими.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име