След две годишно прекъсване едни от най-обичаните изпълнители от гр. Търговище ни зарадваха с участие в редица концертни прояви.

В навечерието на коледните празници, певци и танцьори от Музикална школа „По ноти“, Балет „Вега“, Вокално студио „Ритъм“ и ДЮФА „Шарено герданче“ представиха свои подбрани изпълнения в празничната програма „Коледни искри“. Проектът е на творческия тандем Сабина Донева, Кремена Кряколова, Марианна Савова и Анжела Георгиева и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“. За него ни разказват хореографът на Балет „Вега“ – Марианна Савова и Сабина Донева – поп изпълнител и вокален педагог на Музикална школа „По ноти“.

  • В празничния месец декември радвахте публиката на Търговище в многобройни прояви. Какво ви подтикна да реализирате тази продукция?

      Марианна Савова : „За щастие след ограничената концертна дейност през миналата година, този декември ние имахме възможността отново да бъдем със своята публика. Школа за модерен балет „Вега“ участва в празничното запалване на светлините на Коледната елха организирано от Община Търговище, два бяха Коледните концерти на Младежки дом, отзовахме се и на други покани за участие в празнични събития.

Тези срещи с публиката ни мотивират и са ценни за нас като изпълнители. Програмата „Коледни искри“, обаче бе насочена към друг тип аудитория – това са зрители, които имат по-ограничен достъп до културни събития и това беше нашият празничен подарък за тях. Именно затова гостувахме в Народно читалище „Йордан Миндов – 1892“ – с. Алваново, в СУУУС „Св. Иван Рилски“ и Пенсионерски клуб „Капитан Петко Войвода“ в гр. Търговище. Срещите ни с тях преминаха емоционално и вълнуващо, особено за най-малките ни зрители – децата от училището за ученици с увреден слух .

Сабина Донева: „Музикална школа по „Ноти“ към ЦПЛР – ОДК Търговище, на която имам щастието да бъда ръководител е съвсем млада, но тази година можем да се похвалим с покани за участие в редица прояви:  Церемония по награждаване на деца и младежи с изявени дарби от община Търговище, Тържествено връчване на наградите „Спортист на годината“ Търговище 2022. На 20.12.22 в залата на ШИИ бе нашият самостоятелен Коледен концерт, а дни по-късно се завърнахме с отличия от Национален конкурс.

Не по-малко интересен за децата бе проектът „Коледни искри“, тъй като имахме възможността да подготвим няколко съвместни изпълнения. Това ме вдъхнови както като вокален педагог, така и като изпълнител.

Радвам се, че имахме възможност да споделим сцената с прекрасните певци и танцьори от Балет „Вега“ с хореограф Марианна Савова, Вокално студио „Ритъм“ и Кремена Кряколова, ДЮФА „Шарено Герданче“ с р-л Анжела Георгиева и Светла Стаменова, защото всички те са утвърдени професионалисти в своята област, а това стимулира всеки един да се развива. Надявам се в бъдеще отново да подготвим и реализираме и други съвместни инициативи.“

Творческият проект „Коледни искри“ предоставя възможност за изява на млади и утвърдени изпълнители, както и свободен достъп до изкуство на аудитория от уязвими социални групи и се реализира с подкрепата на Национален фонд Култура по програма „Творчески стипендии“.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Оставете вашия коментар тук:
Въведете име